SVEMIRSKO TAKMIČENJE

Brenson u sutra leti u svemir, vodi žene i poručuje: Utrkujem se s Bezosom

Prva koračanja astronauta u svemiru Bransona su inspirirala da se i sam vine u visine

Jutarnji.hr
 • Brenson i Bezos

  Brenson i Bezos

  Foto: Avaz


Milijarder Ričard Brenson (Richard Branson) (70), engleski poslovni magnat i osnivač multinacionalnog investicijskog društva Virgin grupa, u nedjelju će u popodnevnim s još pet članove posade Unity 22 u letjelici VSS Unity SpaceShipTwo u vlasništvu tvrtke za letove u svemir Virgin Galactic otputovati u svemir, prenosi Space.com.

Letjelica "Virgina Galactica" u svemir će krenuti 11. jula s lansirne rampe u svemirskoj luci Spaceport America u gradu Truth or Consequences u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, a njihovo putovanje prenosit će se na YouTube profilu tvrtke Virgin Galactic te na portalu Space.com. Prijenos će početi u 15:00 sati.

"Virgin Galactic" još nije objavio zacrtani tok leta, odnosno vremenske intervale unutar kojih će se pojedina faza leta realizirati. Poznato je samo da će VSS Unity do mjesta s kojeg će krenuti u svemir "donijeti" dvotrupni matični brod VMS Eve. Eve će Unity odnijeti na visinu od 15 hiljada metara, s koje će se Unity potom otisnuti u podorbitalni svemirski prostor. Obje će se letjelice po završetku svojih letova vratiti u luku Spaceport America.

Ako je suditi prema prethodnim Unityjevim letovima, ova će misija trajati oko 90 minuta, a "bestežinska" faza, dio putovanja u kojem će letjelica doseći krajnju tačku svog podorbitalnog leta, trajat će otprilike četiri minute.

Brenson u svemir ide s glavnom instruktoricom astronauta u Virgin Galacticu Beth Moses, vodećim inžinjerom industrijskih procesa u "Virgin Galacticu" Kolinom Benetom (Colin Bennett) i potpredsjednicom "Virgin Galactica" za odnose s vladom te istraživačke procese Sirišom (Sirish) Bandlom. 

 • Pogled na interijer svemirske letjelice "Virgin Galactica"

  Pogled na interijer svemirske letjelice "Virgin Galactica"

  Foto: AFP


Prođe li sve po planu, Branson i "Virgin Galactic" u svemir će otići devet dana prije tvrtke "Blue Origin" i njenog osnivača Džefa (Jeff) Bezosa, donedavnog lidera tehnološkog giganta "Amazona".

Prva koračanja astronauta u svemiru Brensona su inspirirala da se i sam vine u visine. Englez je rekao da se on ne utrkuje s Bezosom, a Bezos priče o rivalstvu s Bransonom nije komentirao.

 • Ričard Brenson s posadom

  Ričard Brenson s posadom

  Foto: Profimedia


Space.com navodi da je pitanje hoće li VSS Unity u slučaju uspješnog leta uistinu doseći - svemir. Naime, SpaceShipTwo letjelice svoje letove obično završe nešto prije nego što dosegnu Kármánovu crtu, granicu Zemljine atmosfere i svemirskog prostranstva prema Međunarodnoj zrakoplovnoj federaciji koja se nalazi na visini od 100 km iznad mora na Zemlji.

Putovanje posade Unity 22 na čelu s Brensonom bit će četvrti svemirski let za Virgin Galactic. Uspostavi li se redovita turistička linija Virgin Galactica između Zemlje i svemira, mjesto na to letu koštat će 250 hiljada američkih dolara, a Space.com navodi da je 700 ljudi već uplatilo kartu za putovanje svemir.

Više o temi Richard Branson

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Delta soj "tvrd" za kineske vakcine?
NA VRH

Podijeli članak na