HISTORIJA

Na današnji dan: U Montevideu počelo je Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo

Učestvovalo 13 timova

Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo održano 1930. godine. Arhiv

A. Ka.

13.7.2021

Na današnji dan 1878. završen Berlinski kongres na kojem su evropske sile Njemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska uspostavile novi odnos snaga na jugoistoku Evrope. Revidiran je Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta. Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje i znatno su proširile svoje teritorije, a Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu i drži vojne posade u šest gradova Novopazarskog sandžaka. Rusija je povratila južnu Besarabiju i dobila je proširenje na jugu Kavkaza. Velika Britanija je okupirala Kipar, Bugarska je formirana kao kneževina, a istočna Rumelija je ostala u sastavu Turske u autonomnom sastavu.

Oružani ustanak

1930. U glavnom gradu Urugvaja Montevideu počelo je Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo na kojem je učestvovalo 13 timova.

1941. Pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru počeo je oružani ustanak naroda Crne Gore protiv italijanskog okupatora. Ustanici su oslobodili više mjesta: Virpazar, Čevo, Rijeka Crnojevića i dio primorja od Miločera do Sutomora, a narednih dana i veća mjesta. Ustanak je spriječio da Italijani formiraju kvislinšku vladu

Crne Gore i vežu narod za italijansku krunu. U vrijeme SFRJ, 13. juli se obilježavao kao Dan ustanka naroda Crne Gore, a danas se obilježava kao Dan državnosti Crne Gore.

1943. Pobjedom sovjetske vojske okončana je ključna faza Kurske bitke u Drugom svjetskom ratu, najveće tenkovske bitke u historiji, u kojoj je učestvovalo oko 6.000 tenkova. Nijemci su izgubili 2.900 tenkova, a poginulo je i ranjeno najmanje 230.000 vojnika.

1975. Iz Cape Canaverala u Floridi lansiran je američki svemirski brod Apolo, koji je učestvovao u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

1977. Zbog nestanka struje New York je bio u potpunom mraku, poslije čega je policija uhapsila 3.000 pljačkaša.

1979. U Sarajevu umro Juraj Neidhardt, poznati arhitekta. Rođen je u Zagrebu 1901, studirao je u Beču, a 30-ih je radio kod Behrensa u Berlinu i Le Corbusiera u Parizu. Od 1935. je radio u Zagrebu, a od 1938. u Sarajevu. Poslije 1945. godine projektira i izvodi niz objekata različitih namjena te urbanističke planove i studije, kao i rekonstrukciju čaršije u Sarajevu. Proučavao je bosansku arhitekturu i sustav naselja. Dobitnik je nagrade ZAVNOBiH-a 1978, te 6-aprilske nagrade grada Sarajeva 1960. i niz drugih. Neidhardt je 50-ih radio i akvarele.

1985. Sovjetski atletičar Sergey Bubka postigao je novi svjetski rekord u skoku sa motkom kada je u Parizu prvi put preskočio šest metara.

1985. Na stadionima u Londonu i Philadelphiji istovremeno su održani humanitarni rok-koncerti Live Aid koje je organizovao Bob Geldof za pomoć gladnima u Africi. Prikupljeno je više od 60 miliona dolara.

1992. Preuzimajući dužnost premijera Izraela, Jichak Rabin je izrazio spremnost da posjeti prijestonice arapskih zemalja radi postizanja mira na Bliskom istoku.

1992. Hapšenjem stotina bošnjačkih civila, HVO i ekstremni dio hrvatskih nacionalista u Mostaru otpočeli novi talas etničkog čišćenja.


Otvoren naftovod

1995. Na Cetinju je pred oko 300 vjernika proglašena autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva.

2001. Pakistanski predsjednik general Pervez Musharaf stigao je u Indiju na samit posvećen smirivanju odnosa između ova dva nuklearno naoružana susjeda (Pakistana i Indije).

2006. Otvoren naftovod Baku - Tbilisi - Cejhan, dugačak 1.774 kilometra, a u njegovu izgradnju uložene su četiri milijarde dolara. Naftovodom Baku - Tbilisi - Cejhan se nafta transportuje od Kaspijskog mora do sredozemne turske luke Cejhan, zaobilazeći Rusiju i Iran. Ovaj naftovod turske vlasti prozvale su put svile 21. vijeka.

2008. U saobraćajnoj nesreći u Poljskoj poginuo je bivši šef poljske diplomatije i slavni antikomunistički disident Bronjislav Germek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.