DA LI SMO SAMI U SVEMIRU

Nova istraživanja: "Alkoholizirani" komet proletio unutrašnjim predjelom Sunčevog sistema 2018. godine

Ovakve studije kometa su temelj za pitanje od milion dolara, jesmo li sami u svemiru

Kometa 46P / Wirtanen. NASA

M. B.

14.7.2021

Kometa 46P / Wirtanen ispuštala je neobičnu količinu alkohola dok je prolazila kraj Zemlje prije dvije i po godine. To je jedna od najnovijih objavljenih studijskih analiza kometa.

Možda niste znali, ali kometi su često "alkoholizirana" nebeska tijela. Kada se približe našem Suncu i ugriju, počinju izbacivati spojeve alkohola u svemir.

Izgleda da su neki od njih skloniji alkoholu od drugih. Naučnici su nakon analize atmosfere kometa 46P/Wirtanen, koji je proletio unutrašnjim predjelom Sunčevog sistema 2018. godine, uočili "abnormalno veliku" količinu alkohola, prenosi NASA.

- 46P/Wirtanen ima jedan od najviših omjera alkohola i aldehida izmjerenih u bilo kojem kometu do sada. To nam govori o načinu na koji su se molekule ugljika, kisika i vodika raspoređivale u ranom Sunčevom sistemu, kada je stvoren Wirtanen - rekao je planetarni naučnik Nil Del Ruso (Neil Dello Russo) sa Univerziteta "Johns Hopkins".


Redovni gost

Komet 46P/Wirtanen prilično je redovan gost unutrašnjeg dijela Sunčevog sistema. Okrene se oko Sunca svake 5.4 godine, pri čemu ponekad dođe toliko blizu Zemlje da ga na noćnom nebu možemo vidjeti golim okom, piše Science Alert.

Tokom svoje zadnje posjete, u decembru 2018., prišao nam je na blizinu od 11.6 miliona kilometara, odnosno oko 30 puta više od prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Astronomi su iskoristili ovu priliku kako bi ga proučavali koristeći se spektografom Near-Infrared Spectrograph (NIRSPEC) zvjezdarnice Keck. Pomoću ovog uređaja analizirali su sunčevu svjetlost koja prolazi kroz komu kometa kako bi utvrdili njen hemijski sastav.

NIRSPEC je također izmjerio temperaturu kometa i došao do zanimljivog otkrića – bila je toplija nego što bi je moglo zagrijati Sunce.

- Ustanovili smo da se temperatura vodenog plina u komi nije značajno smanjivala s udaljenošću od jezgre, što podrazumijeva mehanizam zagrijavanja - rekla je astronomkinja Erika Gibb sa Univerziteta Missouri.

Za sada nije poznato o kakvom se sistemu zagrijavanja radi, ali postoji nekoliko teorija. Sunčevo zračenje moglo je ionizirati neke molekule u komi, blizu jezgre, što bi rezultiralo oslobađanjem elektrona. Ti bi se elektroni zatim mogli sudariti s drugim molekulama i na njih prenijeti energiju koja se oslobodila kao toplina.

Pronađeni i sastojci koji su potrebni za razvoj života

Druga mogućnost je da su se čvrsti komadići leda odlomili te odmaknuli od jezgre i prije procesa sublimacije, oslobađajući energiju tokom sudara.

Na kometima su pronađeni i sastojci koji su potrebni za razvoj života te bi proučavanje ovih svemirskih zaleđenih gruda moglo biti od velike važnosti ne samo za razumijevanje nastanka Sunčevog sistema, već i tokom potrage za vanzemaljskim životom.

- Ovakve studije kometa su uzbudljive jer služe kao temelj za pitanje od milion dolara, jesmo li sami u svemiru? - rekao je astronom Greg Doppmann iz zvjezdarnice Keck.

Istraživanje naziva First Comet Observations with NIRSPEC-2 at Keck: Outgassing Sources of Parent Volatiles and Abundances Based on Alternative Taxonomic Compositional Baselines in 46P/Wirtanen objavljeno je u časopisu The Planetary Science Journal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.