OSTVARENJE SNA

Na letu u svemir milijarderu Bezosu pridružit će se najmlađi astronaut u historiji

Kompanija je navela da će on biti prvi klijent koji plaća, ali nije navela cijenu karte

Džef Bezos. Arhiv

A. K.

16.7.2021

Osamnastogodišnjak Oliver Daemen će 20. jula postati najmlađi astronaut u historiji, a poletjet će zajedno s američkim milijarderom Džefom (Jeff) Bezosom na prvom letu u svemir letjelice Bezosove kompanije Blue Origin.

Kompanija Blue Origin saopćila je u četvrtak da će, umjesto pobjednika na aukciji za jedno mjesto na prvom letu u svemir, s Bezosom putovati 18-godišnjak Daemen, prenosi Beta.

Kompanija je navela da će on biti prvi klijent koji plaća, ali nije navela cijenu karte. Pobjednik aukcije, koji je za mjesto platio 28 miliona dolara, želi ostati anoniman i putovat će u nekoj budućom misiji, navela je kompanija.


Predstavlja agenciju

Na prvom letu Blue Origina s putnicima, osim Džefa Bezosa, bit će i njegov brat Mark te Wally Funk (82), koja će biti najstarija astronautkinja u historiji.

Njih četvero će poletjeti iz zapadnog Teksasa u raketi “New Shepard” na let od deset minuta. Ovo će biti “početak komercijalnih operacija za ‘New Shepard’, letjelice Blue Origina”, rekao je Bob Smith, šef kompanije.

- Oliver predstavlja novu generaciju ljudi, koji će nam pomoći da izgradimo novi put ka svemiru - kazao je on.

Oliver Daemen maturirao je 2020. godine i posjeduje dozvolu privatnog pilota. Za Daemena, fasciniranog svemirom, Mjesecom i raketama od četvrte godine, ovaj let je ostvarenje životnog sna.

Namjerava studirati fiziku i upravljanje inovacijama na Univerzitetu Utreht u Holandiji od septembra.


Let na visinu od 100 kilometara

Kompanija nije navela iz koje je zemlje, ali njegov javni Instagram profil ima uglavnom komentare napisane na nizozemskom. Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, nada se da će se pridružiti Richardu Bransonu i klubu milijardera koji su stigli u svemir u letjelici svoje kompanije.

Branson je to uspio u nedjelju u letjelici “Virgin Galactic”, što je predstavljalo važan međaš u svemirskom turizmu.

Iako će Bezos biti drugi u ovom poslu, Blue Origin naglašava da je njihovo iskustvo putovanja superiornije u odnosu na kompaniju Virgin Galactic.

Za razliku od svog konkurenta, Bezosova letjelica “New Shepard” će preći međunarodno priznatu granicu za svemir na visini od 100 kilometara, a kompanija navodi da je njena raketa prihvatljivija i za životnu okolinu.

Ambicije kompanije se ne zaustavljaju na svemirskom turizmu, jer se nada da će postati veliki saradnik za misije Američke svemirske agencije – NASA, poput kompanije SpaceX Ilona Maska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.