PROGNOZE NAUČNIKA

Mjesečev utjecaj uzrokovat će poplave u obalnim područjima tokom 2030-ih godina

Ključni faktori koji su naučnici otkrili je redovno „kolebanje“ mjesečeve orbite, što je prvi put utvrđeno u 18. stoljeću

NASA predviđa povećan broj poplava. Ilustracija

Ad. A. / Hina

17.7.2021

Učestale poplave pogađat će američku obalu tijekom 2030-ih godina zahvaljujući redovnom lunarnom ciklusu, koji će pojačati dizanje morske razine, koje se već događa zbog klimatskih promjena, pokazuje istraživanje naučnika američke NASA-e, čiji su rezultati primjenjivi na cijeli svijet, prenosi Hina.

Ključni faktori koji su naučnici otkrili je redovno „kolebanje“ mjesečeve orbite, što je prvi put utvrđeno u 18. stoljeću, a traje ukupno 18,6 godina.

Mjesečeva gravitacijska privlačna sila pomaže u pokretanju plima i oseka na Zemlji. U prvoj polovini lunarnog ciklusa, redovite svakodnevne plime i oseke na Zemlji su slabije, pri čemu su plime manje od uobičajenih, a oseke više. U drugoj polovini lunarnog ciklusa situacija je obrnuta, pa tada plime budu više, a oseke niže.

Očekivane poplave tijekom 2030-ih godina nastat će zbog kombinacije kontinuiranog podizanja morske razine zbog klimatskih promjena te ulaska u drugu polovinu lunarnog ciklusa koji pojačava plime i oseke.

-U pozadini imamo dugoročno podizanje razine mora povezano s globalnim zagrijavanjem. Ono posvuda uzrokuje podizanje razine mora. Mjesečev utjecaj uzrokuje promjene u plimi i oseci te smo ustanovili da će se taj utjecaj poklopiti s općenitim podizanjem morske razine, što će uzrokovati poplave u vremenskom razdoblju od 2030. do 2040. - rekao je Ben Hamlington, voditelj NASA-inog tima naučnika i jedan od autora studije.

Naučnici su proučili 89 lokacija na kojima se mjere plime i oseke u svakoj obalnoj američkoj saveznoj državi izuzev Aljaske. Učinak te dinamike odnosi se na čitavu planetu, osim na krajnje sjeverne obale poput Aljaške.

U odnosu na prethodne procjene, ovo istraživanje prognozira znatne poplave nekih 70 godina ranije. Istraživanje, koje je objavljeno ovog mjeseca u časopisu Nature Climate Change, fokusira se na američku obalu, ali rezultati su primjenjivi na obale širom svijeta, ističu u NASA-i.

-To je zaista ključna informacija za planere - ističe Hamlington, dodavši da bi urbanisti trebali odmah planirati izgradnju zgrada i dijelova infrastrukture u skladu s rezultatima ovog istraživanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.