BLUE ORIGIN

Evo šta je milijarder Bezos radio u svemiru četiri minute

Bezos je kazao da "Blue Origin" ove godine planira organizovati još dva putnička leta u svemir

Bezos i njegovi putnici odvezali su se i prevrtali u vazduhu. Agencije

M. B.

22.7.2021

Američki milijarder Džef Bezos (Jeff Bezos) odletio je na desetominutno putovanje u svemir svojom letjelicom “Nju Šepard”, a društvo su mu pravili njegov brat Mark, srednjoškolac Oliver Dimen i 82-godišnja Voli Fank.

Vrhunac visine koju je dostigla raketa bio je 107,05 kilometara, čime je Bezosov “Nju Šepard” premašio granicu svemira, takozvanu Karmanovu liniju koja je na oko 100 kilometara. 

Zabava u letjelici

Posada je tada dobila priliku da provede nekoliko minuta u bestežinskom stanju i posmatra Zemlju sa visine, a “najveći prozori u svemiru ikada” su im to i omogućili.

Baš kao i Ričard Branson i njegovi putnici koji su devet dana ranije obavili slično putovanje sa brodom “Virdžin galaktika”, Bezos i njegovi putnici odvezali su se i prevrtali u vazduhu.


Bezos posvećen isključivo svemirskom turizmu

Na videu iz letjelice čuju se oduševljeni članovi posade i sam Bezos. Ekipa se zabavljala izvodeći salto u vazduhu i hvatajući ping-pong loptice, da bi se na kraju dosjetili i igre sa Skitls bombonama.

Kako se vidi na snimku iz unutrašnjosti kapsule objavljenog nakon leta, osnivač “Amazona” koji je napustio svoju kompaniju kako bi se posvetio “Blu oridžinu” i svemirskom turizmu, sa posadom se divio nedostatku sile gravitacije kad su dosegli visinu od preko 107 km.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.