HISTORIJA

Na današnji dan: Podignuta optužnica protiv Karadžića i Mladića

Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić optuženi su za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

A. Ka.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić

Foto: Agencije


Na današnji dan 1261. Mihailo VIII Paleolog osvojio Konstantinopolj (Carigrad) i ponovo ga proglasio prijestonicom Vizantije. Grad su 1204. osvojili krstaši, spalili ga i opljačkali, i zajedno s Mlečanima proglasili ga prijestonicom Latinskog carstva, a prijestonica Vizantije premještena je u Nikeju.

1848. Rođen britanski državnik Arthur James Balfour, premijer (1902 - 1906) i ministar inostranih poslova (1916 - 1919). Predložio je 1917. stvaranje nacionalne države Jevreja u Palestini. Dokument je poznat kao Balfurova deklaracija.

Japan proglasio protektorat nad Korejom

1898. Vojska SAD-a u špansko-američkom ratu okupirala Puerto Rico, koji je Pariskim mirovnim ugovorom iste godine ustupljen SAD-u. Istog dana 1953. dobio je status pridružene države SAD-a.

1907. Japan proglasio protektorat nad Korejom sa pravom da kontroliše vladu te zemlje.

1909. Francuski pilot Louis Blériot prvi je preletio avionom kanal Lamanš. Razdaljinu od 40 kilometara od Calaisa do Dovera preletio je za 37 minuta.

1917. Holanđanka Margaretha Geertruida Zelle, poznata kao Mata Hari, osuđena je na smrt pod optužbom da je špijunirala za Nijemce tokom Prvog svjetskog rata.

1934. U Beču nacisti ubili kancelara Austrije Engelberta Dollfussa.

1943. Italijanski diktator Benito Mussolini primoran je, nakon sjednice Velikog fašističkog vijeća, da podnese ostavku. Kralj Vittorio Emanuele imenovao je za premijera maršala Pietra Badoglia. Mussolini je uhapšen i interniran.

1952. Stupio na snagu ugovor o Evropskoj zajednici za ugalj i čelik, što je bila prva faza stvaranja Evropske unije.

1956. U sudaru italijanskog i švedskog broda “Andrea Doria” i Stokholm ispred obala SAD-a u Atlantskom okeanu poginulo je 50 ljudi.

1957. Tunis postao republika, a za predsjednika izabran Habib Burgiba.

1963. SSSR, SAD i Velika Britanija zaključili ugovor o zabrani nuklearnih proba u vazduhu, pod vodom i u kosmosu.

1978. U bolnici u Lancashireu, u Velikoj Britaniji, rođena je prva na svijetu beba iz epruvete Louise Joy Brown.

1982. Vođa PLO-a Jaser Arafat potpisao u Bejrutu deklaraciju kojom je prihvatio rezolucije UN-a o postojanju Države Izrael.

1991. Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov predložio je liderima Komunističke partije SSSR-a novu platformu u kojoj izgradnja komunizma više nije osnovni cilj i pozvao ih da odbace zastarjele ideološke dogme.

Supersonični avion

1994. Izrael i Jordan potpisali u Washingtonu deklaraciju kojom je okončano ratno stanje između dvije države.

1995. Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu podigao je optužnice protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Milana Martića i još 21 osobe, uglavnom komandanata i stražara zatvoreničkih logora u BiH. Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić optuženi su za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

2000. Supersonični avion concorde kompanije Air France srušio se blizu Pariza neposredno po polijetanju. Poginulo je 109 putnika i članova posade, i još četiri osobe na zemlji.

2002. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se Rusima dozvoljava da prodaju i iznajmljuju svoje zemljišne posjede, prvi put od 1917. godine.

Više o temi Na današnji dan

NA VRH

Podijeli članak na