NA DANAŠNJI DAN

Prije 80 godina u Drvaru počeo ustanak naroda BiH

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine u partnerstvu s općinom Drvar danas će obilježiti 80. godišnjicu ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Titova pećina u Drvaru. Avaz

A. J.

27.7.2021

Na današnji dan, 27. jula 916. godine umro je slovenski prosvjetitelj Kliment Ohridski, učenik slovenskih prosvjetitelja, solunskih Grka Ćirila i Metodija, jedan od najistaknutijih pisaca stare slovenske književnosti. Poslije misionarskog rada u Panoniji i Moravskoj i boravka u Bugarskoj u Ohridu je podigao manastir koji i sada postoji, a 886. je osnovao školu kroz koju je prošlo oko 3.500 učenika.


1789. - Kongres SAD osnovao Odjeljenje za vanjske poslove, preteču Stejt departmenta.


1824. - Rođen francuski pisac Aleksandar Dima - Sin, koji je udario temelje pozorišne društvene drame.


1830. - U Francuskoj izbila trodnevna "Julska revolucija", izazvana odlukom kralja Šarla Desetog Burbonskog da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu skupštinu i promijeni izborni zakon da bi ponovo uspostavio feudalno-apsolutistički poredak. Narod Pariza je podigao barikade i oborio dinastiju Burbona, a na prijesto je došao Luj Filip iz dinastije Orleana.


1835. - Rođen italijanski pisac Đozue Karduči, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1906, profesor Univerziteta u Bolonji.


1839. - Između Kine i Velike Britanije izbio "Opijumski rat" pošto su kineske vlasti u kantonskoj luci zaplijenile i uništile 20.000 sanduka opijuma. Rat je 1842. završen porazom Kine, koja je primorana da Britancima ustupi Hong Kong, otvori pet luka za britansku trgovinu, plati ratnu odštetu i zaključi neravnopravan ugovor kojim je britanskim građanima u Kini dala velike privilegije.


1841. - U dvoboju poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov, čije su čak i pjesme koje je napisao kao dječak ušle u mnoge antologije.


1844. - Umro engleski hemičar i fizičar Džon Dalton (John), jedan od osnivača atomske teorije materije.


1867. - Rođen španski kompozitor i pijanista Enrike Granados (Enrique), koji je stvarao u romantičarskom maniru, gotovo isključivo na osnovu španske narodne muzike.


1915. - Rođen italijanski operski pjevač Mario del Monako (Mario del Monaco), koga su kritičari proglasili "tenorom epohe".


1917. - Umro švicarski hirurg Emil Teodor Koher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlijezde i znatno doprinio razvoju savremene hirurgije.


1921. - Kanadski ljekari Frederik Grant Benting (Frederick Banting) i Čarls Best (Charles) prvi put izolovali insulin, što je ubrzo omogućilo efikasno liječenje do tada smrtonosne šećerne bolesti.


1941. - Na poziv i u organizaciji Komunističke partije Jugoslavije podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije. Napad na Drvar je u vrijeme postojanja SFR Jugoslavije proslavljan kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.


Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine u partnerstvu s općinom Drvar danas će obilježiti 80. godišnjicu ustanka naroda Bosne i Hercegovine.


Drvar je do kraja rata ostao važno partizansko uporište te je čak dvije treći trajanja Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji ostao slobodan grad.


1953. - U Panmundžomu potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji ratni sukob u kojem je na obje strane poginulo više od milion i 700.000 ljudi.


1954. - Velika Britanija i Egipat postigli sporazum o okončanju 72-godišnje britanske kontrole nad Sueckim kanalom.


1965. - Američki avioni u Vijetnamskom ratu prvi put napali protivvazdušne sisteme sjevernovijetnamske armije.


1970. - Umro portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar, koji je gvozdenom rukom vladao zemljom i portugalskim kolonijama od 1933. do smrti.


1980. - U izbjeglištvu u Kairu umro bivši iranski šah Mohamed Reza Pahlavi, koji je vladao Iranom 37 godina.


1985. - U državnom udaru u Ugandi svrgnut predsjednik Milton Apolo Obote, koji je bio šef države od 1966. do 1971, kad ga je oborio Idi Amin Dada, i ponovo od 1979. do 1985. Novim šefom države se proglasio genaral Tito Okelo.


1990. - Bjelorusija proglasila nezavisnost od SSSR.


1996. - Tokom Olimpijskih igara u Atlanti eksplodirala bomba u zabavnom parku, usmrtivši dvoje i ranivši 110 ljudi.


2000. - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Spasoje Tuševljak i hrvatski premijer Ivica Račan objavili u Sarajevu odluku Hrvatske Vlade o prelasku državne granice između BiH i Hrvatske samo sa ličnom kartom, te potpisali Sporazum o predaji i prihvatanju lica i Sporazum o carinskoj saradnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.