NJEMAČKA

Penzioner u podrumu krio ozloglašeni nacistički tenk, ne znaju kako da ga kazne

Šest godina kasnije, tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 eura

Fu. M. / Kurir

"Panter" se isticao po brojnim stvarima

Foto: Agencije


Tenk, top i torpedo su izvađeni iz podruma kuće u gradu Hajkendorf na sjeveru Njemačke 2015. godine.

Čitava akcija zahtijevala je angažovanje nekoliko vojnih vozila i par desetina vojnika i višesatno pažljivo izvlačenje iz podruma, prenosi Kurir.

 Šest godina kasnije, tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 eura.Osamdesetčetvorogodišnji optuženi Aksel Heimken također mora da pronađe nov dom za svoju nesvakidašnju kolekciju.

Njegov advokat kaže da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk "panter", koji se smatra jednim od najboljih tenkova Drugog svjetskog rata.Osim za tenk, nekoliko kolekcionara iz Njemačke zainteresovano je za druge stvari iz kolekcije – popularni top "88", također jedan od najubojitih topova rata, kao i za puške i pištolje.Na jučerašnjem saslušanju u Kilu, oko 100 kilometara udaljenom od Hamburga, pravnici su pokušali da utvrde da li kolekcija krši njemački Zakon o kontroli naoružanja, kojim se reguliše proizvodnja, prodaja i transport oružja.

  • Aksel Heimken

    Aksel Heimken

    Foto: Agencije


Nacistička Njemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve "pantere". Kao srednje težak tenk bio je namijenjen prije svega obračunu sa sovjetskim tenkovima "T-34" i "KV", koji su predstavljali neprijatno iznenađenje za Vermaht na istočnom frontu.

"Panter" se isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno sprijeda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge njemačke tenkove tog doba.

Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i prilično pouzdane, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus oko toga da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, ono što je bilo najimpresivnije je glavno naoružanje – protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za "pantera". Dužina cijevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i samim time probojnu moć.

Iako ne tako velikog kalibra, "panterov" top imao je izuzetni protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

Protivavionski top pronađen kod njemačkog penzionera također je jedno od najpoznatijih oruđa Drugog svjetskog rata.

Više o:

Njemačka Tenk
NA VRH

Podijeli članak na