NA DANAŠNJI DAN

U zemljotresu 1976. potpuno razoren kineski grad Tangšan, poginulo najmanje 242.000 ljudi

To je najveći broj mrtvih zabilježen u zemljotresu u modernom dobu

A. J.

U zemljotresu poginulo najmanje 242.000 ljudi

Foto: Ilustracija


Danas je 28. juli, 209 dan 2021. godine. Na današnji dan 1586. - Tomas Heriot iz Kolumbije je donio prve krompire u Englesku.

1655. - Umro francuski pisac Sirano de Beržerak (Cyrano de Bergerac), čija su djela kombinacija političke satire i naučne fantazije.

1741. - Umro italijanski kompozitor i violinski virtuoz Antonio Vivaldi, sveštenik kojeg su zbog boje kose nazivali "crveni pop", čije je barokno muziciranje oduševljavalo savremenike izvanrednom tehnikom i improvizacijom.

1750. - Umro njemački kompozitor Johan Sebastijan Bah (Johann Sebastian Bach), jedan od najznačajnijih u historiji muzike. Bahov veliki opus - dijelom izgubljen, jer je poslije smrti pao u zaborav - osnova je razvitka muzičkih pravaca novijeg doba.

1821. - Peru proglasio nezavisnost od Španije.

1868. - Ratifikovan 14. amandman ustava SAD, kojim je Afroamerikancima dato državljanstvo.

1902. - Rođen britanski filozof austrijskog porijekla Karl Rejmond Poper, jedan od najuticajnijih mislilaca 20. vijeka. U filozofiju je uveo "princip opovrgljivosti", prema kojem se tvrdnja može smatrati naučnom samo ako se u principu može dokazati njena pogrešnost, dok tvrdnje koje ne ispunjavaju taj uslov spadaju u metafiziku.

1914. - Austro-Ugarska, mjesec dana poslije atentata u Sarajevu, u kojem je ubijen prestolonasljednik Franc Ferdinand, objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat.

1937. - Japanci okupirali kinesku prijestonicu Peking.

1940. - Britanci u Drugom svjetskom ratu odbili njemački desant na mediteransko ostrvo Malta.

1941. - U odmazdi za požare u njemačkim garažama, Nijemci su u Beogradu u Drugom svjetskom ratu streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja i pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta.

1944. - Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila Brest Litovsk, grad koji su Nijemci okupirali 24. juna 1941, dva dana poslije napada na SSR.

1945. - Američki bombarder B-25 pri gustoj magli udario u "Empajer Stejt Bilding" u Njujorku, tada najvišu zgradu u svijetu, usmrtivši 14 ljudi.

1968. - Umro njemački hemičar i fizičar Oto Han (Otto Hahn), profesor Univerziteta u Berlinu i Getingenu, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1944, koji je 1957. potpisao Getingenšku deklaraciju, odbijajući da sarađuje u razvoju eventualnog zapadnonjemačkog nuklearnog oružja.

1976. - U zemljotresu koji je potpuno razoren kineski grad Tangšan poginulo je najmanje 242.000 ljudi, što je najveći broj mrtvih zabilježen u zemljotresu u modernom dobu.1984. - Predsjednik SAD Ronald Regan (Reagan) otvorio Olimpijske igre u Los Anđelesu, koje su bojkotovali SSSR i ostali saveznici Moskve, izuzev Rumunije, Kube i još nekoliko socijalističkih zemalja.

2003. - Kineski predsjednik Hu Đintao proglasio pobjedu nad SARS-om, rekavši da je ovo teško oboljenje savladano u cijeloj zemlji.

2004. - Najmanje 68 ljudi je poginulo, a 30 je ranjeno u eksploziji minibusa napunjenog eksplozivom u blizini policijske stanice sjeverno od Bagdada, što je najveći samoubilački napad od predaje suvereniteta Iraku.

2005. - Irska republikanska armija (IRA) zvanično proglasila kraj svoje oružane kampanje protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj, koja je trajala 35 godina i saopćila da će se za svoje ciljeve boriti političkim sredstvima.

Više o temi Na današnji dan

VREMEPLOV
Na današnji dan rođen Mik Džeger
NA VRH

Podijeli članak na