HISTORIJA

Na današnji dan: Turska skupština ukinula smrtnu kaznu

Kazna ukinuta u nastojanju da se zemlja približi Evropskoj uniji

Turska. Ilustracija

A. Ka.

3.8.2021

Na današnji dan 216. p.n.e. kartaginski vojskovođa Hanibal u Drugom punskom ratu kod Kane, u jugoistočnoj Italiji, teško je porazio rimsku vojsku. Njegova brojčano slabija vojska do nogu je potukla rimske legije. Kod Kane je poginulo 50.000 rimskih vojnika. U samom Rimu je zavladala panika pošto je postalo jasno da više ne postoji vojska koja bi mogla da brani Rim. Rimska država tada je spašena samo zahvaljujući nevjerovatnoj mudrosti njenog vodstva.

Njemačka objavila rat Francuskoj

1571. Turci su, nakon jedanaestomjesečne opsade, zauzeli grad Famagustu na Kipru.

1858. Engleski istraživač John Speke otkrio jezero Viktorija, izvorište rijeke Bijeli Nil. Nil, ustvari, nastaje spajanjem Bijelog i Plavog Nila kod Kartuma u današnjem Sudanu. Plavi Nil izvire iz jezera Tana u Etiopiji.

1881. Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. postane vlasnik čitave zone Sueckog kanala.

1903. Rođen tuniski državnik Habib Ben Ali Burgiba, vođa borbe za nezavisnost i prvi predsjednik Tunisa od 1957. Za doživotnog predsjednika proglašen je 1975, ali je u državnom udaru 1987. zbačen s vlasti.

1904. Britanci napali Tibet i zauzeli glavni grad Lasu, a vjerski vođa dalaj-lama je pobjegao u Urgu (Ulan Bator).

1914. Njemačka objavila rat Francuskoj, Belgija je odbacila zahtjev Njemačke da njene trupe uđu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Njemačku da bi invazija na Belgiju značila opšti rat u Evropi.

1936. Američki atletičar afričkog porijekla Jesse Owens je skokom udalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu. Potom je pobijedio i na 100 i 200 metara i u štafeti 4x100 metara.

1958. Američka atomska podmornica Nautilus je pod komandom Williama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivača Sjevernog pola.

1977. Umro kiparski arhiepiskop Makarios, vođa pokreta za nezavisnost od Velike Britanije i prvi predsjednik Kipra od 1960. do smrti.

1996. UN saopćio da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade civila plemena Hutu u seriji pokolja izvršenih između aprila i jula.

2001. U Beogradu ubijen bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Momir Gavrilović.

2002. Turska skupština ukinula smrtnu kaznu u nastojanju da zemlju približi Evropskoj uniji.


Umro ruski pisac

2004. Umro Henri Cartier-Bresson, francuski fotograf koji se smatra ocem modernog fotonovinarstva. Bio je jedan od pionira formata 35 mm i majstor tzv. iskrene fotografije. Razvio je stilove ulične fotografije.

2008. Umro ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin. Zbog kritika Staljina i njegovog režima u svojim djelima u kojima je pisao o zatvorima za sovjetske građane, gulazima, u bivšem Sovjetskom savezu, 1974. mu je oduzeto državljanstvo, nakon čega je protjeran iz zemlje. U Rusiju se vratio 20 godina kasnije, poslije raspada SSSR-a.

2016. Josip Perković i Zdravko Mustač, bivši visokorangirani dužnosnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe, na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu proglašeni su krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983, obojica su osuđeni na kazne doživotnog zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.