FRANCUSKA

Autobus koji postaje brod je nova atrakcija za turiste u Parizu

Prva kompanija koja je imala takozvane “patka ture” osnovana je 1946. godine u Viskonsinu

Nova atrakcija u Parizu. AGENCIJE

A. F.

6.9.2021

Glavni grad Francuske dobio je novu turističku atrakciju: amfibijski autobus. Turisti sa njim prvo razgledaju znamenitosti Pariza vozeći se kroz gradske ulice, a potom se autobus koji postaje brod vozi direktno po Seni.

Amfibijski turistički autobusi, poznati kao “patke” (“duck tour”), godinama se koriste za prevoz turista po gradovima u svijetu.

Verzija koja se koristi u Parizu je novi namjenski dizajn izgrađen uglavnom u Francuskoj i prema riječima njegovih operatera, to je prvo amfibijsko vozilo koje je dobilo dozvolu za prevoz turista na pariskim drumskim i plovnim putevima.

Prva kompanija koja je imala takozvane “patka ture” osnovana je 1946. godine u Viskonsinu.

Danas se nude kao turistička atrakcija u Bostonu, Sijetlu, Dablinu, Londonputo.

Zabilježno i je nekoliko incidenata u kojima je poginulo više osoba.


Prednji dio autobusa sličan je obliku čamca, kako bi mu se omogućilo lakše uplovljavanje u vodu, a posjeduje i pješački most, koji se koristi za ukrcavanje.

U poređenju s tradicionalnim autobusom, ova paluba je posebno visoka, kako bi bila što je moguće dalje od vode, iz sigurnosnih razloga.

Ove nedjelje, prvi putnici su, vozeći se u autobusu, posmatrali znamenitosti Pariza, kao što su Trijumfalna kapija i Ajfelov toranj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.