DRUŠTVENE MREŽE

Egipat planira oporezivati influensere

Porezna služba ministarstva finansija pozvala je sve influensere da prijave svoje prihode ako su "u godinu dana zaradili 500.000 egipatskih funti i više", odnosno više od 27.000 eura

A. Č.

Egipat ima gotovo 60 miliona korisnika interneta

Foto: Ilustracija


Egipat je objavio da planira oporezivati blogere i druge youtubere, zanimanja koja do sada nisu bila regulirana, što je jučer podiglo buru na mreži u toj arapskoj zemlji s najvećim brojem stanovnika koja je veoma sklona društvenim mrežama.

Porezna služba ministarstva finansija pozvala je u subotu u saopćenju "blogere i youtubere" da prijave svoje prihode ako su "u godinu dana zaradili 500.000 egipatskih funti i više", odnosno više od 27.000 eura.

Porezni dužnosnik je na državnoj televiziji izjavio da je njegova služba u kontaktu s tehnološkim kompanijama, pa je tako spomenuo Facebook i YouTube, kako bi identificirali proizvođače sadržaja koji donose prihod.

Egipat, najnaseljenija arapska zemlja sa 102 miliona stanovnika, ima gotovo 60 miliona korisnika interneta, među kojima je 49 miliona prijavljeno na društvenim mrežama, navodi mrežna stranica DataPortal.

Više o temi Egipat

EGIPAT
Kairo: Grad koji nikad ne spava

Više o:

Egipat Influenseri
NA VRH

Podijeli članak na