NA DANAŠNJI DAN

Rođena Tereza Kesovija

Ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promijenjeno je u Kraljevina Jugoslavija

1938. godine rođena Tereza Kesovija. Arhiv

N. Aj.

3.10.2021

Danas je nedjelja, 3. oktobar, 276. dan 2021. Do kraja godine ima 89 dana.

1226. Umro Franjo Asiški, italijanski redovnik, osnivač rimokatoličkog reda nazvanog po njemu - franjevci (franciskanci). Porijeklom iz imućne trgovačke porodice, od 1205. odlučuje se za život u krajnjoj askezi i potpunu posvećenost kršćanskim idealima. Još za života je bio veoma poštovan. Red koji slijedi njegovo pravilo jedan je od najbrojnijih katoličkih redova.

1866. Rat Austrije i Italije je poslije sedam sedmica okončan Bečkim ugovorom, kojim je Italiji pripala pokrajina Venecija.

1895. U Konstantinovu kod Sankt Peterburga rođen je Sergej Aleksandrovič Jesenjin, jedan od najpopularnijih ruskih pjesnika. Stvorio je pjesništvo posvećeno selu i prirodi. Njegovo pjesničko djelo i život, okončan u 30. godini, imali su snažan utjecaj na evropsko pjesništvo.

1929. Ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promijenjeno je u Kraljevina Jugoslavija.

1938. U Konavlima kod Dubrovnika rođena Tereza Kesovija, hrvatska pjevačica šansona i pjesama u stilu muzike Mediterana. Tereza je nastupala na brojnim festivalima, gdje je bila i nagrađivana.

1954. godine devet zapadnih zemalja odlučilo da zapadna Njemačka bude primljena u NATO. Avaz

1952. Velika Britanija je na ostrvima Monte Bello pored sjeverozapadne obale Australije isprobala prvu atomsku bombu.

1954. Devet zapadnih zemalja odlučilo da zapadna Njemačka bude primljena u NATO.

1981. Poslije sedam mjeseci, irski nacionalisti u zatvoru Maze u Belfastu obustavili protestni štrajk glađu protiv britanskih vlasti, tokom kojeg je umrlo 10 štrajkača.

1990. Istočna i zapadna Njemačka, poslije 45 godina, zvanično se ujedinile. Neformalno ujedinjenje počelo 9. novembra 1989, nakon pada Berlinskog zida. Istočna Njemačka je postala sastavni dio Savezne Republike Njemačke.

1995. godine predsjednik bivše jugoslovenske republike Makedonije Kiro Gligorov ranjen u atentatu. Avaz

1991. Predsjedništvo SFRJ u nepotpunom sastavu prešlo je na rad u uslovima neposredne ratne opasnosti, ocijenivši da je građanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predviđeni Ustavom. Od tada su sjednicama Predsjedništva prisustvovali samo članovi iz Srbije, Vojvodine, s Kosova i iz Crne Gore. Predsjedništvo je dobilo atribut krnje.

1995. Predsjednik Bivše jugoslovenske republike Makedonije Kiro Gligorov ranjen u atentatu eksplozijom automobila bombe u centru Skoplja. Njegov vozač i jedan prolaznik su poginuli.

1997. Japanski voz na magnetnim jastucima je brzinom od 451 kilometar na sat oborio svjetski rekord na eksperimentalnoj željezničkoj dionici zapadno od Tokija.

1999. U saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca poginula četiri člana Srpskog pokreta obnove Srbije. Predsjednik SPO-a Vuk Drašković, koji je tom prilikom lakše povrijeđen, optužio je srpske vlasti za ubistvo i atentat na njega.

2003. godine Pakistan je uspješno izvršio testiranje nuklearnog projektila Hatf-III, dometa 290 kilometara. Arhiv

2002. Turski sud formalno je ukinuo smrtnu presudu izrečenu vođi kurdskih pobunjenika Abdulahu Odžalanu, uhvaćenom 1999. i ubrzo osuđenom na najtežu kaznu.

2003. Pakistan je uspješno izvršio testiranje nuklearnog projektila Hatf-III, dometa 290 kilometara.

2007. Vojna uprava u Mijanmaru je, kao gest dobre volje, oslobodila budističke monahe, njih oko 80, koji su pritvoreni zbog učešća u velikim antivladinim protestima.

2010. U Pećkoj patrijaršiji ustoličen 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

2013. Brod sa oko 400 migranata iz Somalije zapalio se i potonuo kod Lampeduze, italijanske vlasti su spasile 155 osoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.