SOCIJALNI EKSPERIMENT

Avazova anketa / Šta ste radili tokom pada Facebooka: "Unosili smo drva s posebnim guštom", "Nisam znao da mi je žena ovoliko lijepa"...

Odgovor starije gospođe posebno se izdvaja

Piše: Avaz.ba

6.10.2021

Brojni odgovori stigli su u naš inbox - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Koliko nas zapravo društveni mediji kontroliraju iako je moć upravljanja isključivo na nama?

Najbolji pokazatelj bio je nedavni prekid svih Facebookovih usluga, a koji je uključivao višesatnu nemogućnost pristupa Facebook, Instagram i WhatsApp nalozima. Brojni korisnici bili su prisiljeni koristiti „alternativne“ mreže kako bi upotpunili nedostatak usluga na koje su prethodno navikli. Twitter, TikTok i slične društvene mreže, a koje su jednako popularne, iskoristile su priliku da pozovu i njihove korisnike nudeći im slične usluge. Zbog preoptrećenosti servera, pojedine „zamjenske mreže“ zabilježile su također poteškoće u radu.

Do pada je došlo u poslijepodnevnim satima i trajao je gotovo šest sati prije nego što je opet Facebook nastavio s radom. Ovo je najgori prekid za Facebook otkad je incident iz 2019. godine onemogućio pristup korisnicima više od 24 sata. Prekidi ovog tipa najviše pogađaju mala poduzeća, influensere, medijske kuće, kao i sve one koji se oslanjaju na ove usluge kako bi osigurali prihod.


Više od 2.000 korisnika

Facebook je u ponedjeljak navečer objavio objašnjenje za dugotrajni pad, rekavši da je isti nastao zbog problema s konfiguracijom. Inženjeri Facebooka u utorak popodne ponudili su više detalja, objašnjavajući da je okosnica kompanije između centara za podatke prekinuta tokom rutinskog održavanja, zbog čega su DNS poslužitelji isključeni. Ta dva faktora dodatno su otežala rješavanje problema, ali pomažu objasniti zašto su usluge bile toliko dugo izvan mreže.

Ako nikako ne možete zamisliti vlastiti život bez društvenih mreža, vjerovatno ste postali njihova „žrtva“ moći koju reflektiraju na vas pružajući vam trenutno zadovoljstvo u oblastima koje ste izabrali pratiti. Brojne studije pokazuju da zadržavanje na društvenim mrežama može negativno utjecati na vaše raspoloženje i dovesti do pogoršanja mentalnog zdravlja. S druge strane, nije sve tako crno.

Društvene mreže mogu imati i pozitivan učinak ukoliko vam potaknu želju za kreativnošću. Manjak pristupa, ne znači i manjak produktivnosti. Barem su nas u to uvjerili naši čitatelji koji su učestvovali u anketi portala Avaz.ba. Više od 2.000 korisnika Instagrama i Facebooka, odlučilo je podijeliti s nama šta su to radili za vrijeme pada najpopularnije mreže na svijetu. Dok su neki zbog nastalog problema „tugovali“, drugi su se zbližili s porodicom, čitali novine, prošetali se gradom, a neki tvrde da nisu primijetili kako servisi nisu u funkciji.


Lista najzanimljivijih odgovora

Donosimo listu vaših najzanimljivijh aktivnosti za vrijeme pada navedenih servisa, a koji je u samo nekoliko sati natjerao cijeli svijet da bude produktivniji:

„Nisam znala da je pao.“

„Dok nije Instagram pao, nisam ni znao koliko mi je žena zapravo lijepa.“

„Odmarala sam i na vrijeme otišla na spavanje.“

„Pričala sam s mužem, fin čovjek.“

„Gledali smo televiziju.“

„Nisam primijetila da je isključivo to bio problem, već sam mislila da internet koči.“

„Nisam ovisnik o internetu pa mi nije mnogo falilo.“

„Čitao sam štampu kao i uvijek.“

„Pričala sam s porodicom, lijepo veče iza nas.“

„Toliko sam bila zauzeta, da nisam ni primijetila da je došlo do pada Facebooka.“

„Vrijeme sam proveo na TikToku.“

„Uživao sam, dugo nismo bili bez propagande.“

„Znači život nam sad diktira Facebook? Baš super...“

„Ugasila sam svjetlo, uključila grijanje, upalila svijeću i pila čaj sa mužem i sinom.“

„Šetao prirodom, bavio se seoskim poslom i uređivanjem.“

„Svađao se sa ženom.“

„Gledali smo filmove.“

„Život ide dalje...“

„Išao na Dunav da ovce zatvorim.“

„Spavao sam većinom.“

„Unosili smo drva sa takvim guštom da ne možete vjerovati.“

„Gledao sam ženu bez prestanka.“

„Bilo mi je neobično jer niko nije zvao. Mislila sam da je problem do našeg interneta i da nešto nije u redu s mrežom generalno.“

„Odmorila zglob.“

„Neka i nema, nisam ja ništa izgubila, starija sam gospođa, pa mi je bilo svejedno. To mladosti fali, a nama starijim ne vjerujem. Čitala sam knjigu, gledala fotografije iz mladosti, malo gledala televiziju i na kraju zaspala.“

„Bilo je odlično. Bilo bi super kad bi internet skroz ukinuli.“

U velikom izboru sadržaja birajte ostati vjerni onome što vas može potaknuti na bolje, a kada cijeli svijet ostane bez pomoćnih medija, ne dozvolite da vaša produktivnost stane, ipak vi imate moć u svojim rukama i birate prioritete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.