HISTORIJA

Na današnji dan: Preminuo bh. književnik Dario Džamonja

Teme koje su gospodarile njegovim pričama bile su o samoći, o pijanstvima i mahmurlucima te o naoko uobičajenim ljudskim životima

Dario Džamonja: Preminuo u 47. godini. Arhiv

A. Ka.

15.10.2021

Na današnji dan Nikita Hruščov smijenjen je 1964. s mjesta prvog sekretara Komunističke partije Sovjetskog saveza, a na njegovo mjesto je došao Leonid Brežnjev. Novi premijer postao je Aleksej Kosigin. Brežnjev je umro 10. novembra 1982. godine.

1529. Završena prva opsada Beča povlačenjem turske vojske sultana Sulejmana II Veličanstvenog.

Rođen mogulski car

1542. Rođen mogulski car Abu ul Fat Dželaludin Akbar, jedan od najvećih vladara Indije, koji je pokorio pobunjene države Gudžarat i Kašmir i osvojio Afganistan. Bio je veliki reformator, nastojao je da sjedini podanike različitih vjera i rasa i ukinuo je ropstvo.

1582. U Španiji, Portugalu i papskim državama u Italiji počela primjena gregorijanskog kalendara tako što je eliminisano deset dana, a 5. oktobar 1582. postao je 15. oktobar.

1608. Rođen italijanski fizičar i matematičar Evangelista Torricelli, pronalazač živinog barometra, tzv. Torricellijeve cijevi. Utvrdio je i zakon o isticanju tečnosti iz suda, usavršio teleskop i konstruisao jednostavan mikroskop.

1894. Francuski oficir jevrejskog porijekla Alfred Dreyfus uhapšen pod optužbom za veleizdaju, čime je počela afera koja je godinama potresala Francusku. Bez dokaza je osuđen na doživotnu robiju, ali je poslije velikog negodovanja javnosti i snažnog istupa pisca Emila Zole otkriven pravi krivac, a Dreyfus je rehabilitovan.

1917. U šumi Vensen, nadomak Parizu, strijeljana Mata Hari, plesačica, kurtizana i najpoznatija žena špijun u Prvom svjetskom ratu.

1946. Njemački ratni zločinac Herman Göring izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji dan prije nego što je, na osnovu presude Međunarodnog suda u Nürnbergu za ratne zločine, trebalo da bude pogubljen.

U Parizu umro Danilo Kiš

1989. U Parizu umro Danilo Kiš, jedan od najvećih pisaca novije jugoslavenske i srpske književnosti. Preveden je na mnoge svjetske jezike i dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada (“Mansarda”, “Peščanik”...).

1990. Sovjetski lider Mihail Gorbačov dobio Nobelovu nagradu za mir.

1993. Južnoafričkom predsjedniku Frederiku Willemu de Klerku i vođi Afričkog nacionalnog kongresa Nelsonu Mandeli dodijeljena Nobelova nagrada za mir kao priznanje za okončanje režima aparthejda i stvaranje osnova za razvoj demokratije u Južnoj Africi.

1997. Pobunjenici u Republici Kongo ušli u glavni grad Brazavil, zbacivši poslije četvoromjesečnog građanskog rata predsjednika Paskala Lisubu, a na vlast se vratio bivši predsjednik Denis Saso Ngueso.

2001. U Sarajevu, u 47. godini, preminuo bh. književnik Dario Džamonja. Teme koje su gospodarile njegovim pričama bile su o samoći, o pijanstvima i mahmurlucima te o naoko uobičajenim ljudskim životima.


Kina lansirala letjelicu

2003. Kina lansirala u svemir svoju prvu letjelicu Shenzhou 5 s ljudskom posadom u njoj.

2009. BiH, zajedno s Libanom, Brazilom, Gabonom i Nigerijom, izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a u 2010. i 2011. godini.

2010. U Alpama, kroz masiv Gotthard, u Švicarskoj, probijen najduži željeznički tunel na svijetu od 57 kilometara. Probijanje tunela počelo je 1993, a izgradnja je procijenjena na sedam milijardi eura. Službeno je otvoren 1. juna 2016. godine.

2013. Fudbalska reprezentacija BiH prvi put u historiji plasirala se na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu 2014. pobijedivši u Kaunasu selekciju Litvanije s 0:1 (0:0) i tako sačuvala prvu poziciju u kvalifikacionoj grupi G. Jedini pogodak na susretu postigao je Vedad Ibišević u 67. minuti na asistenciju Edina Džeke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.