HISTORIJA

Na današnji dan: Na Kubi sahranjen Ernesto Če Gevara

Ubijen u Boliviji 9. oktobra 1967.

A. Ka.

Ernesto Če Gevara

Foto: Agencije


Na današnji dan u Njujorku je 1915. rođen američki dramski pisac Arthur Miller. Istupio protiv nasilja vlasti u vrijeme mekartizma. Poznat i po neuspjelom braku s glumicom Marilyn Monroe

 1797. U italijanskom mjestu Campoformio potpisan mirovni ugovor Austrije i Francuske, kojim je ukinuta Mletačka republika. Francuska dobila mletačke posjede u Albaniji i ostrva u Jonskom moru, a Austrija Veneciju, Istru, Kvarner, Dalmaciju i Boku kotorsku.

Rođen Mehmedalija Mak Dizdar

1854. Tokom Krimskog rata britanske, francuske i turske trupe počele opsadu Sevastopolja i poslije 11 mjeseci zauzele najznačajniju luku ruske crnomorske flote. Mirovnim sporazumom u martu 1856. razoreni grad vraćen Rusiji.

1882. Odlukom austrougarskog cara Franza Josepha I (i ranijim dekretom šejhu-l-islama u Istanbulu od 9. februara) imenovan prvi bosanski reisu-l-ulema Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović.

1912. Srbija i Bugarska, devet dana poslije Crne Gore, objavile rat Turskoj, a 18. oktobra pridružila im se i Grčka, čime je počeo Prvi balkanski rat. Za nepuni mjesec oslobođen gotovo cijeli Balkan, a rat završen primirjem 3. decembra. Mirovni ugovor, kojim se Turska odrekla gotovo svih svojih posjeda u Evropi, potpisan u Londonu 30. maja 1913.

1917. U Stocu rođen Mehmedalija Mak Dizdar, jedan od najvećih bh. pjesnika. Njegovo pjesništvo objedinjuje utjecaje iz bosanske kršćanske kulture, islamske mistike i kulturnih ostataka srednjovjekovne Bosne - stećaka.

1919. Rođen kineski političar Zhao Ziyang, koji je kao premijer 1980. počeo ekonomske reforme u Kini, 1987. naslijedio Hua Yaobanga na čelu Komunističke partije Kine. Smijenjen 1989. tokom krize izazvane studentskim demonstracijama.

Osuđen Al Kapone

1931. Američki gangster Al Kapone (Capone) osuđen na 11 godina zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

1945. Pukovnik Juan Perón izvršio državni udar i došao na čelo Argentine.

1973. Arapski proizvođači nafte povećali cijene i smanjili proizvodnju nafte kao odgovor na podršku SAD-a Izraelu u arapsko-izraelskom sukobu. To je izazvalo jednu od najtežih ekonomskih kriza poslije Drugog svjetskog rata u razvijenim zapadnim zemljama.

1997. U požaru izgorjelo Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1997. Na Kubi sahranjen Ernesto Če Gevara (Che Guevara), tri decenije pošto je ubijen u Boliviji 9. oktobra 1967. Posmrtni ostaci položeni su u mauzolej u gradu Santa Clara. Che Guevara je rođen 14. juna 1928. u Rosariju u Argentini.

1998. U Londonu, gdje se oporavljao od operacije, uhapšen bivši čileanski diktator Augusto Pinochet. Hapšenje izvršeno na zahtjev Španije za izručenje radi suđenja za ubistva na stotine španskih državljana tokom njegove diktatorske vladavine Čileom. Oslobođen u martu 2000, a po povratku u Čile, Apelacioni sud u julu 2001. suspendovao sudski proces, proglasivši Pinocheta mentalno nesposobnim. Pinochet je umro 10. decembra 2006.

2001. U Jerusalemu ubijen izraelski ministar turizma Rehavam Zevi u atentatu koji su izvršili palestinski militanti.

Umro Zekerijah Đezić

2002. Umro Zekerijah Đezić, bh. interpretator sevdalinke, radiospiker i voditelj.

2003. Haški tribunal osudio ratnog predsjednika Opštine Bosanski Šamac Blagoja Simića na 17 godina zatvora, a njegove bliske saradnike Miroslava Tadića i Simu Zarića na osam, odnosno šest godina zatvora za zločine tokom rata u BiH.

2017. U bitkama za grad Raku u Siriji, koje su trajale više od četiri mjeseca, poginulo je 3.250 osoba. Grad su oslobodile kurdske snage od militanata ISIL-a.

2018. Na Politehničkom koledžu u Kerču na Krimu 18-godišnji učenik Vladislav Rosljakov iz vatrenog oružja ubio je 19 učenika, a 50 je ranio. Potom je izvršio samoubistvo.

Više o temi Na današnji dan

HISTORIJA
Na današnji dan: Poginuo Toše Proeski
NA VRH

Podijeli članak na