HISTORIJA

Na današnjii dan: U Rusiji uhapšen milijarder Mikhail Khodorkovski

Osuđen je na devet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija i utaje poreza. Na slobodu pušten 20. decembra 2013. godine

U Rusiji uhapšen milijarder Mikhail Khodorkovsky. Agencije

Piše: A. Ka.

25.10.2021

Na današnji dan u Splitu je 1995. u 72. godini umro novinar i publicista Miljenko Smoje. Pisao je putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku i suvremenom životu. Objavljivao je na Radio Splitu, u Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku i Feral Tribuneu

732. Franački vladar Charles teško je porazio u bici kod Poitiersa Saracene i time definitivno zaustavio njihov dalji prodor u zapadnu Evropu, što mu je donijelo nadimak Martel (Čekić).

Rođen španski slikar

1478. U Rimu umrla Katarina Kosača-Kotromanić, žena bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pretposljednja bosanska kraljica.

1825. Rođen austrijski kompozitor, violinista i dirigent Johann Strauss Mlađi, proslavljeni kralj valcera i jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

1838. Rođen francuski kompozitor Georges Bizet, autor opere “Carmen”, jednog od remek-djela francuske i svjetske operske scene, čije je prvo izvođenje 1875. godine naišlo na loš prijem publike i kritike.

1881. Rođen španski slikar i vajar Pablo Picasso, jedan od najvećih i najuticajnijih umjetnika 20. vijeka.

1918. Kod mjesta Vittorio Veneto počela je jedna od posljednjih bitaka u Prvom svjetskom ratu, koja je završena 3. novembra pobjedom Italijana nad već dezorganizovanom austrougarskom vojskom.

1938. Libija postala sastavni dio Italije.

1956. Egipat, Jordan i Sirija osnovali jedinstvenu vojnu komandu radi koordinacije odbrane od izraelskog napada.

1971. Generalna skupština UN-a je odlučila da primi Kinu u svjetsku organizaciju i da isključi Tajvan.

1983. Trupe SAD-a okupirale su karipsku ostrvsku državu Grenadu, nakon što su ljevičarske snage izvele državni udar.

1993. JP PTT saobraćaj BiH izdao prve redovne poštanske markice države BiH.

1994. Borci Petog korpusa Armije RBiH oslobodili Grabeški plato, uporište s kojeg je srpska vojska više od dvije godine granatirala Bihać.

Umro Osman Đikić

1995. U Sarajevu, u 74. godini umro Osman Đikić, diplomata, književnik i književni prevodilac.

1995. Na osnovu sporazuma Izraela i PLO-a o palestinskoj samoupravi, izraelske trupe počele povlačenje iz grada Janin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

1995. Snage SFOR-a uhapsile bosanskog Srbina Damira Došena, kojeg je Haški tribunal optužio za ratne zločine u BiH, počinjene 1992. u logoru Keraterm kod Prijedora. Osuđen na pet godina zatvora.

2002. U Londonu umro irski glumac Richard Harris. Bio je kantautor, filmski režiser i pisac. Poznat je po brojnim filmskim ulogama - kralj Arthur u “Camelotu” (1967), a upamćen je kao Albus Dumbledore u prva dva filma o Harryju Potteru.


Eksplozija rezervoara

2003. U Rusiji uhapšen milijarder Mikhail Khodorkovsky, koji se nalazio na čelu naftnog giganta Jukos. Osuđen je na devet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija i utaje poreza. Na slobodu pušten 20. decembra 2013. godine.

2004. U sukobu muslimanskih demonstranata sa vojskom i policijom na jugu Tajlanda život izgubile najmanje 84 osobe.

2011. U eksploziji rezervoara goriva u libijskom gradu Sirtu poginulo je više od 100 ljudi, a povrijeđeno 50, dok su stajali u redu da kupe gorivo.

2016. Tri teško naoružana bombaša samoubice upala su u policijsku akademiju u Quetti, na jugozapadu Pakistana, pucajući iz vatrenog oružja i prije nego su likvidirani ubili su 60, a ranili 118 mladih pitomaca. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.