HISTORIJA

Na današnji dan: Bosanski ban Tvrtko I Kotromanić krunisan za prvog bosanskog kralja

Tokom njegove vladavine ostvarena je državna stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak srednjovjekovne Bosne

Tvrtko I Kotromanić. Arhiv

A. Ka.

26.10.2021

Na današnji dan u Milama, danas Arnautovići kraj Visokog, bosanski ban Tvrtko I Kotromanić 1377. krunisan je za prvog bosanskog kralja. Tokom njegove vladavine ostvarena je državna stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak srednjovjekovne Bosne.

1893. U Čongradu u Mađarskoj rođen književnik Miloš Crnjanski, jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. vijeka. Za roman “Seobe” 1930. dobija nagradu Srpske akademije nauka. Umro 30. novembra 1977. u Beogradu.

Potpisan sporazum

1896. Potpisan sporazum u Adis Abebi kojim je uspostavljen mir između Italije i Abisinije i priznata nezavisnost Abisinije.

1905. Sporazumom u Karlstadu Norveška se odvojila od Švedske i postala nezavisna kraljevina.

1911. U Kini ukinuta monarhija i proglašena republika sa Sun Jat Senom kao privremenim predsjednikom.

1952. U Ravnom Selu rođen Lazar Ristovski, pozorišni, filmski i TV glumac.

1955. Parlament Austrije prihvatio, dan poslije odlaska posljednjih savezničkih okupacionih vojnika, Državni ugovor kojim se obavezao na stalnu neutralnost zemlje.

1962. Nobelovu nagradu za književnost dobio bosanskohercegovački književnik Ivo Andrić i postao prvi Jugosloven dobitnik te prestižne svjetske nagrade. Umro je 13. marta 1975. u Beogradu.

1972. U kampanji Saveza komunista Jugoslavije protiv anarholiberala smijenjeni najviši funkcioneri Saveza komunista Srbije Marko Nikezić i Latinka Perović. Nakon toga smijenjeni su i brojni funkcioneri u državnom aparatu.

1993. U opkoljenom Sarajevu počela vojno-policijska akcija Trebević 2 s ciljem vraćanja odmetnutih vojnih jedinica Armije RBiH u sistem i obračun s kriminalcima. Naređenje je dan ranije izdao tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović. Trebalo je smijeniti i uhapsiti komandante 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cacu i zamjenika komandanta 9. motorizovane brigade Ramiza Delalića Ćelu. U sukobima je poginulo 14 boraca i policajaca. Dan kasnije u pokušaju bijega ubijen je Mušan Topalović Caco.

Izrael i Jordan potpisali sporazum

1994. Izrael i Jordan potpisali sporazum kojim je poslije 46 godina formalno okončano ratno stanje dviju susjednih zemalja.

1995. Na Malti ubijen vođa palestinske organizacije Islamski džihad Fati Shkaki.

1998. Predsjednici Perua i Ekvadora potpisali formalnu deklaraciju kojom je riješen pogranični spor dviju južnoameričkih zemalja nastao početkom 19. vijeka zbog kojeg su više puta ratovale.

1999. Savjet bezbjednosti UN-a odobrio upućivanje međunarodnih mirovnih snaga, 11.000 vojnika i policajaca, u Istočni Timor.


Umro Joža Horvat

2001. Beogradski sud osudio je Dobrosava Gavrića na 20 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i još dvije osobe u hotelu Interkontinental u Beogradu 15. januara 2001.

2002. U policijskoj akciji oslobađanja oko 800 talaca, koje su čečenski teroristi držali tri dana u moskovskom pozorištu Dubrovka, poginulo 128 osoba, uglavnom talaca, a svih 50 terorista je likvidirano.

2007. U Stanfordu u Kaliforniji umro američki biohemičar Arthur Kornberg, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1959. za sintezu DNK u epruveti. Kornberg je otkrio hemijski mehanizam koji pokazuje kako DNK nastaje u ćeliji.

2012. U Zagrebu umro Joža Horvat, hrvatski književnik, moreplovac i putopisac.

2018. U sarajevskom naselju Alipašino Polje u C fazi nepoznate osobe iz vatrenog oružja ubili sarajevske policajce Adisa Šehovića (46) i Davora Vujinovića (43). Ubice nisu otkrivene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.