BEZ ZAGAĐENJA ZRAKA

Leteći taksi u Milanu 2026. godine

Imat će i baterije zahvaljujući kojima neće dolaziti do zagađenja vazduha, što će doprinijeti očuvanju okoline

leteći taksiji. AGENCIJE

A. F.

30.10.2021

Milano će, zajedno s Kortinom, biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine i za tu priliku bi već trebalo da budu spremna vozila letećeg taksija. Opština Milano je potpisala ugovor s agencijom koja upravlja aerodromima Linate i Malpensa, ali i “Skajsportsom”, kompanijom koja dizajnira ovakvu vrstu prevoznih sredstava i vertikalnih aerodroma – vertidroma.

Polijetat će baš poput helikoptera, vertikalno, bit će na struju poput Evtola (eVTOL) i prevozit će od dvije do četiri osobe.


Imat će i baterije zahvaljujući kojima neće dolaziti do zagađenja vazduha, što će doprinijeti očuvanju okoline. Također bi trebalo da pomognu smanjenju gužvi koje su izuzetno velike u Milanu, a očekuje se da će za vrijeme Olimpijskih igara biti još veće.

Leteći taksi kretat će se brzinom oko 290 kilometara na sat, na visini od 300 i 600 metara.

Milano je najvažniji italijanski grad što se tiče industrije, biznisa i ekonomije i ovim potvrđuje da krupnim koracima grabi ka budućnosti.

“Sea”, kompanija koja upravlja aerodromima u Italiji, objavila je početak saradnje sa “Skajsportsom” u konstrukciji letećih taksija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.