BITNE RAZLIKE

Francuska je promijenila boju na zastavi, ali to donedavno niko nije primijetio

Ispred Jelisejske palate, gdje je predsjednički ured, istaknuta je zastava na kojoj je plava boja sada tamnija. Takva nijansa plave boje bila je na zastavi nedugo poslije Francuske građanske revolucije

Francuska je promijenila boju na zastavi. AGENCIJE

A. F.

19.11.2021

Boja zastave Francuske je promijenjena, a do nedavno to još niko nije primijetio. Promjena se desila odlukom predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) te je obrazloženo zašto je to učinjeno.

Ispred Jelisejske palate, gdje je predsjednički ured, istaknuta je zastava na kojoj je plava boja sada tamnija. Takva nijansa plave boje bila je na zastavi nedugo poslije Francuske građanske revolucije.

Iz predsjednikovog ureda su saopćili da se promjena desila u julu prošle godine, ali da to niko do sada nije primijetio. Francuska mornarica je zadržala tamnoplavu iz 18. stoljeća. Svjetlija nijansa ove boje počela se koristiti 70-ih godina prošlog vijeka.

Prema riječima nadležnih, tamnoplava boja je više elegantna i više povezuje sa Građanskom, buržoaskom revolucijom. Međutim, pojedini imaju različite teorije o tome zašto je boja promijenjena. S obzirom na to da se nova-stara nijansa više razlikuje od plave boje na zastavi Evropske unije, neki su mišljenja da se ovom promjenom jasno naglašava distinkcija između Francuske i Evropske unije. No, nadležni uvjeravaju da nije posrijedi "rat bojama", piše list Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.