HISTORIJA

Na današnji dan: Kina postala stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a

U zemljotresu koji je pogodio grad Eboli u južnoj Italiji poginulo je 2.735 ljudi, a povrijeđeno najmanje 7.500

A. Ka.

ina postala stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a

Foto: Ilustracija


Na današnji dan spajanjem dva kraljevstva - Nejd i Hejaz 1932. formirana je Kraljevina Saudijska Arabija sa kraljem Abdulom Azizom ibn Saudom na čelu.

1221. Rođen Alfonso X Učeni (El-Sabio), kralj Kastilje i Leona (1252 - 1282), utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik vjerske tolerancije. Pokrenuo je pisanje španske historije i astroloških djela, a njegovom zaslugom prevedeni su Biblija, Talmud i Kur’an.

Rođen Stevan Sremac

1855. U Senti rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma.

1883. Rođen meksički slikar José Clemente Orozco, osnivač novog meksičkog likovnog izraza koji je prekinuo s evropskom tradicijom i našao inspiraciju u autohtonoj umjetnosti pretkonkvistadorskog doba. Smatra se najvećim slikarom murala u 20. vijeku.

1971. Kina postala stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

1976. Umro francuski pisac i političar André Malraux, učesnik Kineske revolucije (1924 - 1927), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu.

1980. U zemljotresu koji je pogodio grad Eboli u južnoj Italiji poginulo je 2.735 ljudi, a ozlijeđeno najmanje 7.500.

1995. Oslobođenje dobilo godišnju nagradu Međunarodne asocijacije za odnose sa javnošću (IPRA). Nagrada je 11. priznanje (od ukupno 23) koje je najstariji bh. dnevni list dobio za izvještavanje tokom rata u BiH.

1996. Oteti etiopski avion Boeing 767, sa 163 putnika i 12 članova posade, pao je u more blizu Komorskih ostrva pošto je ostao bez goriva. U nesreći je poginulo 125 ljudi.

1999. Predsjednik SAD-a Bill Clinton stigao je na Kosovo, gdje je posjetio američku vojnu bazu Bondsteel kod Uroševca i razgovarao sa predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca. Američki predsjednik je zatražio od Albanaca da oproste Srbima i poručio im da je vrijeme za borbu prošlo.

2001. U sukobima Izraelaca i Palestinaca na Zapadnoj obali ubijen je vođa vojnog krila Hamasa Mahmud Abu Hanod.

2001. U ponovljenom procesu, Kantonalni sud u Zenici osudio Karaja bin Alija, zvanog Abu Hamza, na sedam godina zatvora, zbog ubistva nepoznate osobe ispred nekadašnjeg Islamsko-balkanskog centra u Zenici.

2002. Jedan od osnivača SDP-a BiH Nijaz Duraković podnio neopozivu ostavku na članstvo u ovoj partiji tokom obraćanja delegatima vanrednog kongresa. Kongres je ponovo izabrao za predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju.

2002. Inaugurisan novi premijer Pakistana Zafarullah Khan Jamali.

Umro Aleksandar Litvinjenko

2003. Pod pritiskom demonstranata i opozicije dugogodišnji predsjednik Gruzije Eduard Shevardnadze podnio je ostavku zbog falsifikovanja izbornih rezultata. Za novog predsjednika izabran je lider gruzijskog Nacionalnog pokreta Mikheil Saakashvili.

2005. Pobjedom na prvim poslijeratnim izborima u Liberiji bivša ministrica finansija Ellen Johnson-Sirleaf postala je prva žena ikada izabrana za predsjednicu jedne afričke zemlje.

2006. Aleksandar Litvinjenko, bivši agent KGB-a i oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, umro je u Londonu od trovanja radioaktivnom supstancom. Britansko i rusko tužilaštvo pokrenuli istragu.

2009. Umro Jang Hsiani, renomirani književni prevodilac kineske literature. Zajedno sa suprugom, Britankom Gladys Taylor, preveo je kineske klasike, poput jednog od najčuvenijih romana iz 18. vijeka “San u crvenom paviljonu”. Njih dvoje su preveli i veliki broj stranih klasika na kineski jezik.

2012. U Dallasu umro Larry Hagman, američki glumac.

Više o temi Na današnji dan

NA VRH

Podijeli članak na