HISTORIJA

Na današnji dan: Pred kamerama ubijen čovjek optužen za ubistvo Kenedija

Rubi, vlasnik noćnog kluba u Dalasu, usred gomile policajaca i novinara ubio je Osvalda

A. Ka.

Ubistvo zabilježile kamere

Foto: Arhiv


Na današnji dan 1642. holandski moreplovac Abel Jansen Tasman otkrio je južno od Australije ostrvo i nazvao ga Van Dimenova zemlja, koje je kasnije njemu u čast nazvano Tasmanija.

1833. Rođen srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj. Najpoznatiji je kao dječiji pjesnik.

1859. U Londonu objavljena knjiga engleskog prirodnjaka Charlesa Darwina “Porijeklo vrsta”. Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je kontroverze u naučnim, ali i u crkvenim krugovima.

Rođen francuski slikar

1864. Rođen francuski slikar Henri de Toulouse-Lautrec, majstor litografije, jedan od velikana impresionizma 19. vijeka. U krugu boema na Monmartreu bio je stalni posjetilac kabarea, plesnih lokala, cirkusa i javnih kuća, što su bili motivi njegovih ulja i gvaševa.

1910. U Bijeljini rođen Fadil Jahić Španac, španski borac, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1941. Počela njemačka ofanziva na grad Užice u Drugom svjetskom ratu. Odstupnicu glavnog dijela partizanskih snaga činio je Radnički bataljon. Nijemci su zauzeli grad krajem novembra, a tokom borbi na Kadinjači, 14 kilometara zapadno od Užica, poginulo je 180 branilaca grada.

1957. U Mexico Cityju umro je čuveni meksički slikar i komunistički aktivista Diego Rivera. Proslavio se monumentalnim muralima u javnim ustanovama u Meksiku (124 freske u palati ministarstva prosvjete) i u SAD-u.

1963. Dva dana poslije atentata u Dalasu na predsjednika SAD-a Džona Kenedija (John Kennedy), Džek Rubi (Jack Ruby) je u policijskoj stanici ubio iz revolvera Lija Harvija Osvalda (Lee Harvey Oswald), koji je bio osumnjičen za atentat. Rubi, vlasnik noćnog kluba u Dalasu, usred gomile policajaca i novinara ubio je Osvalda kada ga je policija vodila iz pritvora u okružni zatvor, a sve to su zabilježile i TV kamere.

1965. Mobutu Sese Seko je preuzeo vlast u Kongu.

1974. Predsjednik SAD-a Gerald Ford i sovjetski lider Leonid Brežnjev postigli su u Vladivostoku privremeni sporazum o ograničenju ofanzivnog strateškog nuklearnog oružja.

1976. U zemljotresu koji je razorio grad Muradije i stotine sela na istoku Turske poginulo je oko 5.300 ljudi, a 50.000 je ostalo bez domova.

1989. Pod pritiskom masovnih demonstracija u Pragu kompletno rukovodstvo Komunističke partije Čehoslovačke podnijelo ostavke, uključujući generalnog sekretara Miloša Jakeša. Na mjesto generalnog sekretara partije došao Karol Urbanek.

1991. U Londonu umro britanski pjevač i muzičar Freddie Mercury. Rođen je kao Farrokh Bulsara u Zanzibaru 1946. godine, u Velikoj Britaniji je postao poznat kao pjevač grupe Queen i po svom energičnom stilu nastupanja.

Umro glumac

1995. Irci na referendumu tijesnom većinom 50,28 posto izglasali legalizaciju razvoda braka.

2003. Vrhovni sud u Glazgowu, u Škotskoj, na 27 godina zatvora osudio libijskog obavještajca Abdela Baseta Ali al- Megrahija, proglašenog krivim za učešće u rušenju aviona Pan Ama na letu broj 103 iznad jezera Lockerbie u Škotskoj, 1998. godine. Tada je poginulo 259 putnika i članova posade i 11 stanovnika na zemlji.

2005. Umro Pat Morita, japansko-američki glumac, poznat po svojoj ulozi u filmu “Karate kid”.

2015. Na tursko-sirijskoj granici oboren ruski avion Su-24. Avion je oborio turski F-16, što je izazvalo krizu između dviju zemalja.

2017. U oružanom napadu islamskih militanata na vjernike u džamiji u mjestu Bir al-Abedu, na sjeveru Sinaja u Egiptu, ubijeno je 305 osoba, a ranjeno 130. Napad je izvelo 30-ak militanata ISIL-a.

NA VRH

Podijeli članak na