HISTORIJA

Na današnji dan: Umro Ante Marković, posljednji premijer SFRJ

Pred rat poznat po ekonomskim reformama

Ante Marković. Arhiv

A. Ka.

28.11.2021

Na današnji dan 1520. portugalski moreplovac Ferdinand Magellan uplovio u Pacifik, prošavši iz Atlantskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

1814. The Times su bile prve novine štampane pomoću automatskih presa.

1820. Rođen njemački filozof Friedrich Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marxa.

1821. Panama proglasila nezavisnost od Španije i pridružila se Kolumbiji.

Rođen ruski klavirski virtuoz i kompozitor

1829. Rođen ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Rubinstein, osnivač Konzervatorija u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot velikoj petorici. Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pjesme.

1919. Amerikanka Nancy Astor kao prva žena izabrana u britanski parlament.

1920. U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca održani prvi izbori za Ustavotvornu skupštinu. Najveći broj glasova su dobili demokrati (92 mjesta u Skupštini) i radikali (91 mjesto) od ukupno 419 mandata, a iznenadili su komunisti sa 50 poslaničkih mjesta. Žene, pripadnici vojske i pripadnici nacionalnih manjina nisu mogli glasati.

1939. U Lawranceu u Kanzasu umro izumitelj košarke, Kanađanin James Naismith. Košarku je izumio dok je bio učitelj tjelesnog odgoja na YMCA školi u Springfieldu u SAD-u. Prva košarkaška utakmica odigrana je 1891, a igra se brzo proširila u SAD-u.

1960. Mauritanija je postala nezavisna islamska republika.

1975. Fretilin (Revolucionarni front za nezavisnost Istočnog Timora) proglasio je nezavisnost od Indonezije i osnivanje Demokratske Republike Istočni Timor.

1993. Za vrijeme rata u BiH u opkoljenom Sarajevu u blizini mosta Drvenija pala je minobacačka granata ispaljena sa položaja Vojske RS-a i ubila sedam, a ranila četiri civila.

1994. Građani Norveške na referendumu odbili priključenje Evropskoj uniji.

1996. General Vojske RS-a Ratko Mladić, protiv kojeg je Međunarodni sud za ratne zločine podigao optužnicu 25. jula 1995, formalno je smijenjen s mjesta komandanta Glavnog štaba Vojske RS. Mladić je na tom mjestu bio od 12. maja 1992. Mladić je osuđen za ratne zločine.

2000. Holandski parlament legalizovao eutanaziju, a Holandija je tako postala prva zemlja u svijetu u kojoj ubistvo zbog milosrđa nije protivzakonito.

2002. U više istovremenih napada na izraelske turiste u Keniji poginulo 16, a ranjeno više od 90 osoba. Trojica bombaša samoubica automobilom se zaletjela u recepciju hotela Paradise u Mombasi, gdje se prijavilo 60 izraelskih turista. Poginulo je 10 Kenijaca i tri Izraelca.

Umro slovenski političar

2010. Listovi The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i El País objavili su na svojim internet-sajtovima hiljade povjerljivih dokumenata američkih tajnih službi, pisanih izrazito “nediplomatskim jezikom” iz kojih se vide stavovi Washingtona o brojnim svjetskim liderima, što je izazvalo oštru reakciju Bijele kuće i Pentagona i burne reakcije širom svijeta. Tekstovi su prenijeti sa internet-sajta Wikileaks, čiji je osnivač australijski državljanin Julian Assange.

2011. U Zagrebu umro Ante Marković, posljednji premijer SFRJ, od marta 1989. do 19. decembra 1991. Pred rat poznat po ekonomskim reformama. Rat u Hrvatskoj i rastakanje zemlje primorali ga da odstupi u decembru 1991. godine.

2013. Umro slovenski političar i bivši premijer SFRJ Mitja Ribičič.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.