ANKARA

Zanimljive fotografije iz turskog muzeja igračaka: Čime su se nekada zabavljala djeca

Muzej se nalazi u kampusu Univerziteta u Ankari i od svog osnivanja 1990. dom je hiljadama igračaka proizvedenih u Turskoj i inozemstvu

L. S. / Anadolija

22.1.2022

U muzeju se može pogledati 4.000 igračaka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Muzej igračaka u Ankari prvi je turski muzej takve vrste te mjesto u kojem se djeca mogu upoznati sa igračkama u kojima su zabavu pronalazili njihovi roditelji, ali istovremeno je prilika i za roditelje da se prisjete svog djetinjstva.

Muzej se nalazi u kampusu Univerziteta u Ankari i od svog osnivanja 1990. godine dom je hiljadama igračaka proizvedenih u Turskoj i inozemstvu. Projekt je prof. dr. Bekira Onura, autora brojnih istraživanja iz oblasti razvoja djeteta, kao i istraživanja o igrama i igračkama u Turskoj. Otvoren je prema uzoru na muzeje igračaka koje je Onur posjetio u inozemstvu. Vremenom je i doprinosom građana broj igračaka u njemu dosegao 4.000.

Muzej, koji danas uključuje tradicionalne turske igračke, kao i brojne igračke njemačke proizvodnje, čak iz 1840. godine, nastoji očuvati i održati u životu igru ​​i kulturu igračaka tako što svoje posjetioce vodi na historijsko putovanje kroz izložbu od 1.200 predmeta.

U njemu se nalazi oko 500 tradicionalnih igračaka koje otkrivaju bogatstvo kulture Anadolije, a pravljene su od različitih vrsta materijala. Posjetiocima muzeja prezentiraju se informacije o tome ko je izradio igračku, koje godine i od kojeg materijala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.