NESTAŠICA ČIPOVA

Proizvođači kupuju veš-mašine i sa njih skidaju čipove?

ASML je najveća kompanija za proizvodnju litografskih mašina za izradu čipova, a njen lider tvrdi da je situacija takva da neki industrijski proizvođači kupuju mašine za pranje veša i uklanjaju čipove iz njih i ugrađuju ih u svoje proizvode

Proizvođači kupuju veš-mašine i sa njih skidaju čipove?. Stephan Muller / PEXELS

S. S.

25.4.2022

Auto-industrija je već skoro godinu dana u velikim problemima zbog nestašice čipova.

Iako je veliki dio proizvodnje preusmjeren na isplative SUV modele, a profit isti, ako ne i veći (svi su podigli cijene novih vozila), dugoročne posljedice će se osjetiti. Manja prodaja znači i teško preživljavanje za ovlašćene servise u budućnosti, koji će raditi sa mnogo manje vozila, piše Revijahak.

O tome kolike su razmjere krize pokazuje i sljedeća vijest. Da se informacija pojavila oko 1. aprila, sumnjali bismo u njenu autentičnost, ali ona dolazi iz ozbiljne firme, iz usta jednog direktora.

Dakle, ASML je najveća kompanija za proizvodnju litografskih mašina za izradu čipova, a njen čelnik Peter Venink tvrdi da je situacija toliko dramatična da neki industrijski proizvođači kupuju mašine za pranje veša i uklanjaju čipove iz njih i ugrađuju ih u svoje proizvode. Venink nije htio da imenuje o kojim kompanijama se radi, ali nema sumnje da među njima ima proizvođača automobila, jer oni ipak izrađuju najskuplju robu i isplati im se da kupe mašinu za veš.

Djeluje bizarno, ali teška vremena zahtijevaju očajničke mjere i odlazak u prodavnicu bijele tehnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.