ODGOVORNOST

Danska na neobičan način prikazala opasnost od podizanja nivoa mora

Klupe odgovaraju onome što UN smatraju realnim porastom nivoa mora 2100. godine

Klupe u Danskoj. Agencije

A. F.

3.5.2022

Danska radio-difuzna kompanija TV 2 Denmark pokrenula je kampanju „Naša zemlja – naša odgovornost“ i pokazala kako bi gradske klupe u Kopenhagenu mogle da izgledaju uslijed klimatskih promjena, čiji je rezultat povišen nivo mora.

U gradu je podignuto 10 klupa za 1 metar. Danci su zauzeli novi pristup komunikaciji, kada su u pitanju posljedice klimatskih promjena, postavivši klupe koje bi izdržale viši nivo mora. One se nalaze na istaknutim djelovima grada. Cilj je da građani uvide kakva je budućnost ako ne reaguju sada. Na bakarnoj ploči, koja se nalazi na klupi, stoji:

„Poplave će postati dio našeg svakodnevnog života osim ako ne počnemo da radimo nešto po pitanju naše klime. Prema najnovijem klimatskom izvještaju UN, očekuje se da nivo mora poraste do 1 metar prije 2100. godine ako se globalno zagrijavanje nastavi.”



Klupe odgovaraju onome što UN smatraju realnim porastom nivoa mora 2100. godine.

Danska radio-difuzna kompanija TV 2 Denmark stoji iza kampanje, kao i opština Kopenhagen sa kojom ima saradnju.

Podsjećamo, posljedice klimatskih promjena su već viđene u Danskoj. Obilne kiše izazvale su poplave tokom ljeta 2011. godine u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Oštetile su kuće i izazvale haos na saobraćajnicama u pojedinim djelovima grada.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.