NOVO ISTRAŽIVANJE

Naučnici u okeanima otkrili planine šećera

Koncentracije šećera na morskom dnu oko 80 puta veće nego što se očekivalo

Naučnici su otkrili da livade morske trave na dnu oceana mogu pohraniti ogromne količine "slatkog". Ilustracija

A. Č. / Index

5.5.2022

Novo istraživanje je pokazalo da se na dnu okeana nalaze ogromne rezerve šećera za koje do sada nismo znali.

Naime, naučnici su otkrili da livade morske trave na dnu oceana mogu pohraniti ogromne količine "slatkoga". 

Radi se o šećeru u formi saharoze, a morska trava ga, izgleda, ispušta u okeansko dno, odnosno u područje rizosfere - biološki najaktivniji sloj tla koji se nalazi uz korijen i pod njegovim je izravnim utjecajem. To znači da su koncentracije šećera na morskom dnu oko 80 puta veće nego što se očekivalo.


Dovoljno za 32 milijarde limenki Coca-Cole

- Morska trava širom svijeta vjerojatno pokriva oko 1,3 miliona tona saharoze - rekli su naučnici. 

Drugim riječima, to je dovoljno za proizvodnju oko 32 milijarde limenki Coca-Cole, tako da bi se moglo reći da se radi o "planinama šećera".

- Morska trava proizvodi šećer fotosintezom - kazala je morska mikrobiologinja Nicole Dubilier s Instituta Max Planck u Njemačkoj.

U prosječnim uvjetima osvjetljenja ove biljke koriste većinu šećera koji proizvode za vlastiti metabolizam i rast. Ali u uvjetima jakog osvjetljenja, na primjer u podne ili tijekom ljeta, biljke proizvode više šećera nego što mogu iskoristiti ili uskladištiti. Zatim otpuštaju višak saharoze u svoju rizosferu.

Štite šećer od mikroorganizama

Ono što iznenađuje je to da okolni mikroorganizmi ne navaljuju previše na taj šećer, mada bi on za njih bio prava gozba. Izgleda da morska trava, kako bi zaštitila rezerve saharoze, ispušta fenolne spojeve, piše Science Alert.

Ovi hemijski spojevi, koji se nalaze u crnom vinu, kafi i voću, kao i na mnogim drugim mjestima u prirodi, imaju antimikrobna svojstva koja inhibiraju, odnosno usporavaju metabolizam većine mikroorganizama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.