ZANIMLJIVO

Zašto psi vole njušiti međunožje svojih vlasnika?

Na taj se način povezuju s vlasnikom i otkrivaju o njima informacije

Oni njuhom otkrivaju svijet i bića oko sebe. Ilustracija

Z. K.

14.5.2022

Pseći je njuh, kao što vjerovatno već znate, puno snažniji od ljudskog. Oni njuhom otkrivaju svijet i bića oko sebe.


Organski spoj

Psi u nosu imaju poseban (Jacobsonov) organ koji im služi za otkrivanje raznih tvari koje čine miris. Sigurno ste primijetili da psi vole njušiti međunožje ljudi, no vjerujemo da vam nije bilo jasno zašto to rade. Prije nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo naglasiti da psi to rade i jedni drugima.

Njušenjem stražnjice mogu saznati kojeg je spola drugi pas, čime se hrani, kako je raspoložen te niz drugih informacija. Doktor George Preti radio je na ispitivanju analnih izlučevina kod pasa te je otkrio da pseće stražnjice imaju analne vrećice - male žlijezde koje ispuštaju hemijske spojeve.

Jedan od tih spojeva je trimetilamin - organski spoj koji nastaje raspadanjem biljaka i životinja, a prepoznatljiv je kao smrad lošeg zadaha ili trule ribe.


Nemojte mu to braniti

Zahvaljujući svom posebnom organu za njušenje, psi mogu saznati razne informacije o drugom psu. Baš zbog toga psi njuše i stražnjicu te spolne organe svojih vlasnika i drugih ljudi. Čine to kako bi nas upoznali. Na taj se način povezuju s vlasnikom i otkrivaju o njima informacije.

Bitno je ne grditi psa kada to radi jer morate biti svjesni da psi jednostavno komuniciraju na drugačije načine. Ako vaš pas to čini, znači da vas upoznaje, prihvata i voli. Nemojte mu to braniti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.