MIŠLJENJA SU PODIJELJENA

Odbila kupati bebu nakon porođaja: "Sve je ostalo na njegovoj koži sedmicama"

Objašnjava da su njena starija djeca bila očišćena i okupana po rođenju, ali s posljednjim djetetom priča je drukčija

Majka s bebom: Objasnila je razlog odluke. Screesnhot s TikToka

A. K.

17.5.2022

Prvi dani s bebom donose mnogo novosti, roditelji su preplavljeni osjećajima, a iako iscrpljeni puni su ljubavi. Prvo maženje, prvo dojenje, prvo kupanje....

U slučaju jedne mame s TikToka kupanje je izostalo neko vrijeme. Objasnila je pratiteljima zašto ne kupa svoju bebu sedmicama nakon rođenja.

- Zapravo se ne kupamo prvih mjesec dana - kaže Šanta (Shahnta) u TikTok videu koji je od objave prikupio više od 8.2 miliona pregleda. Objašnjava da su njena starija djeca bila očišćena i okupana po rođenju, ali s posljednjim djetetom priča je drukčija.


Brojne reakcije

- Ozi (Ozzie) uopće nije očišćen ni okupan nakon što se rodio. Sve s čim se beba rodi po sebi ostalo je na njemu dok nije prirodno otpalo. Verniks je zapravo jako dobar za njihovu kožu, jako je hidratantan, gotovo je malo mastan. Imao ga je u svojim malim vratnim naborima, imao ga je u ušima, na prstima, nožnim prstima, to je najbolje. Znam da je nekima možda gadljivo, ali kad je to tvoja beba, to doživiš kao nešto divno. Nećemo ga kupati još mnogo sedmica - rekla je ona.

Reakcije su bile podijeljene, neki su rekli da su učinili isto, a drugi su se snažno protivili.

- Kunem se! Miris je sulud. Bila sam ovisna o tome. Nisam kupala svoje bebe sve dok nisu napunile mjesec dana - reagirala je jedna mama.

- Mjesec dana! - napisala je druga, dodavši emotikon koji povraća.

Treća je napisala: "Ne mogu zamisliti ništa gore..."


Izgleda kao bijeli sir

Verniks caseosa je zaštitna tvar koja oblaže kožu vašeg novorođenčeta u maternici. Nakon što se dijete rodi, verniks izgleda kao bijeli sir i obično se čisti.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Scholarship for the Care of Women, Childbearing Families and Newborns, odgađanje kupanja novorođenčeta na 24 sata povezano je sa smanjenom učestalošću hipotermije i hipoglikemije kod zdrave novorođenčadi. Nekoliko drugih studija također podupire ove podatke, no nijedna ne savjetuje zadržavanje verniksa na koži djeteta punih mjesec dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.