EGZOTIČNE DESTINACIJE

"Avaz" u Hurgadi: Komadić sunčanog raja uz Crveno more

Safari, emocija prilikom su sreta s djecom u beduinskom selu, ronjenje među koraljima, ali i put u Kairo i pogled na Keopsovu piramidu, jedno od čuda svijeta, dugo ćemo pamtiti

Piše: L. Suljović

21.5.2022

Pogled na kompleks hotela "Hilton" - Avaz
Prelijepe plaže u Hurgadi - Avaz
Rajski otok - Avaz
Prelijepe plaže u Hurgadi - Avaz
Hotel "Hilton" u Hurgadi nudi vrhunsku uslugu - Avaz
+15

Koliko god prostora da imamo na raspolaganju, čini se nedovoljnim da opišemo sve ljepote Hurgade, bisera egipatske obale, smještenog na obali Crvenog mora najljepših boja. Reporterka „Dnevnog avaza“, zajedno s ekipom novinara iz BiH, zahvaljujući „Relax Tours“ agenciji, provela je u Hurgadi osam dana, koje ćemo dugo pamtiti.


Vesela posada

Putovali smo prvim direktnim letom iz Sarajeva, avionom kompanije „Air Cairo“, a egipatsko tlo dotakli smo nakon tri sata ugodnog leta. Cijelo putovanje bilo je odlično organizirano i u svakom trenutku provedenom u Egiptu istinski smo uživali.

Bili smo smješteni u hotelu „Hilton Plaza“, u kojem se ljubazno osoblje brinulo da nam sve bude potaman. Onima koji žele miran odmor, izležavanje na sitnom žutom pijesku i kupanje u toplom i čistom moru, hotelski kompleks sasvim je dovoljan.

Ali doći u Hurgadu, a ne istražiti sve njene ljepote i atrakcije, zaista bi bila prava šteta.

Novinari su jedan dan proveli u obilasku nekoliko hotela s pet zvjezdica i svaki od njih nudi vrhunsku uslugu svojim gostima. Sve je tako prostrano, uređeno pod konac, svaki kompleks ima svoje bazene, komforne sobe, uređene plaže... U restoranima nude hranu prilagođenu gostima iz Evrope, ali se nađe i poneki specijalitet egipatske kuhinje.

Dok ležite na plaži, često će vam prilaziti animatori i pozivati da im se pridružite na časovima plesa, jogi, u odbojci na pijesku, nudit će vam masaže, kozmetičke tretmane... Pa i ako vam se u jednom trenutku učine pomalo napornim, ne zamjerate im, jer sva ljepota koja vas okružuje ne dozvoljava da vam išta poremeti sreću koju osjećate sve vrijeme boravka u Hurgadi.

Naši domaćini željeli su nam pokazati više pa je svaki dan bio ispunjen. Prvi naš izlet bio je na Rajski otok s netaknutom prirodom i morem u milion nijansi plave boje, na kojem smo se osjećali kao da smo zakoračili na komadić raja.

Na putu do otoka, vesela posada dva puta je zaustavila brod kako bismo, pod budnim okom instruktora, ronili oko koraljnih grebena i uživali u magičnom podvodnom svijetu. Oko nas su plivale ribice svih boja, a ljepote koralja nismo se mogli nagledati.

Novinari iz BiH s vodičima Muhamedom i Titom u Gizi - Avaz
Mjesto na kojem se osjeća posebna energija - Avaz
Pogled na građevine sačinjene od miliona kamenih blokova, od kojih je svaki težak po nekoliko tona - Avaz
Kefrenova piramida - Avaz
Pogled na građevine sačinjene od miliona kamenih blokova, od kojih je svaki težak po nekoliko tona - Avaz
+9

Odlazak na safari i dan pun adrenalina, ali i emocija prilikom susreta s djecom u beduinskom selu usred pustinje, zasigurno ćemo dugo pamtiti.

Najprije smo uživali vozeći kroz pustinju kvadove i bagije, a vožnju smo završili „okupani“ pustinjskim pijeskom. Dok se pijesak lijepio za lica, patike i garderobu, Egipat nam se polako uvlačio pod kožu...

A onda smo, nakon pola sata vožnje, stigli u beduinsko selo. Sasvim druga dimenzija, nestvarno mjesto, u kojem je vrijeme davno stalo i iz kojeg zasigurno niko neće otići ravnodušan. Beduini se nerado susreću s ostatkom civilizacije, ali postoji i nekoliko sela koja su otvorena za turiste.

Saznali smo kako žive, pokazali su nam kako prave hljeb, na koji način miksaju čajeve i lijekove od pustinjskog bilja, oni koji su željeli mogli su jahati kamile, a sve vrijeme oko nas trčkarala su dječica veselih i lijepih lica i pitomog pogleda.

Putovanje u Kairo, obilazak doline piramida, susret sa Sfingom, iskustvo je koje se teško može opisati riječima. Pogled na građevine sačinjene od miliona kamenih blokova, od kojih je svaki težak po nekoliko tona, sama činjenica da ste tu, kraj jednog od sedam čuda svijeta, izaziva posebna osjećanja.

Stajali smo opčinjeni ispred Keopsove, Kefrenove i Mikerinove piramide i divili se Sfingi, koja simbolizira mudrost čovjeka i snagu lava, a uz ljubaznog vodiča Muhameda, Egipćanina koji perfektno govori bosanski jezik i koji nas je dočekao u Kairu, svoje znanje o piramidama dodatno smo obogatili.

Obišli smo i Egipatski muzej, koji čuva najveću svjetsku kolekciju eksponata iz doba faraona. U njemu je izložena i Tutankamonova pogrebna maska, teška 24 kilograma, napravljena od čistog zlata. Potom smo krstarili čarobnim Nilom...

Iako umorni, na kraju dana svi smo isto zaključili - posjeta Kairu vrijedna je svakog od 470 prijeđenih kilometara i svake minute tokom sedmosatnog putovanja od Hurgade, u jednom pravcu.


Divne uspomene

U ovoj egipatskoj priči ne mogu da ne spomenem ono što svako mjesto u svijetu koje posjetimo čini posebnim, a to su njegovi ljudi. Egipćani su puni ljudskosti, gostoprimljivi, veseli, većina ih ne živi u luksuzu, skromni su, a ipak zadovoljni.

A neki od njih, poput našeg vodiča Tahe, ili Tita, kako ga svi zovu, a koji je uz nas bio tokom cijelog našeg boravka u Hurgadi, zaslužuju posebne retke. Tito nas je pazio, brinuo se da nam ništa ne nedostaje, bio je i odličan vodič, strpljivo odgovarao na sva naša pitanja, uvijek nasmijan, raspoložen.

Na aerodromu u Hurgadi rastali smo se uz želju da i mi njega uskoro ugostimo u Sarajevu i da mu budemo domaćini kakav je on nama bio.

Kući smo se vratili puni utisaka i predivnih uspomena, a naša iskrena preporuka je - ako još razmišljate gdje ćete ovog ljeta na odmor - neka vaš izbor bude Hurgada. Sigurno će vas očarati i poželjet ćete joj se što prije vratiti.


Haos, a opet harmonija

Čim zakoračite van luksuza hotelskih kompleksa u Hurgadi, dočekat će vas ne tako blještavi prizori. Većina ulica je neasfaltirana, čistoća nije baš na visokom nivou, mnoge zgrade su nedovršene. Slične prizore vidjeli smo i vozeći se nekim dijelovima Kaira.

Iako se ni mi u BiH ne možemo baš pohvaliti kulturom u saobraćaju, ono što smo vidjeli na egipatskim ulicama čak je i nas zapanjilo. Potpuni je to haos na koji su Egipćani toliko naviknuli da im se sasvim normalno voziti navečer bez upaljenih svjetala, ubacivati se pred druge ili oduzimati prvenstvo prolaza. Na ulicama nema označenih saobraćajnih traka niti pješačkih prijelaza, vozači konstantno trube, ali u svemu tome kao da postoji i neka harmonija, jer za vrijeme svih “ludih” vožnji nismo vidjeli niti jedan sudar.


Nekoliko savjeta - ne zaboravite bakšiš...

- U Hurgadi puše suhi vjetar i čini lakše podnosivim visoke temperature. Ali ne dajte da vas zavara taj osjećaj, jer će vas sunce i dalje nemilosrdno pržiti, a da to i ne osjetite. Zato nigdje je izlazite bez zaštitnog faktora i šešira. 

- Pijte isključivo flaširanu vodu, nipošto onu iz česme. Nama je preporučeno da ni zube njom ne peremo, jer lako možemo dobiti stomačne tegobe, povraćanje i dijareju.

- Osoblje hotela je ljubazno, a o gostu koji im ostavi bakšiš posebno će se brinuti. Plaće u Egiptu su veoma niske, prosječna iznosi oko 150 eura, pa će svakom od njih i jedan vaš dolar biti dragocjen (jedan dolar je oko 20 egipatskih funti). Ne zaboravite počastiti ni vodiče i vozače.

- Kupanje u moru, kao i u hotelskim bazenima dozvoljeno je do 18 sati. U Egiptu sunce zalazi oko 17.30, a u 18 sati već je gotovo pao mrak. Da je vrijeme da izađete iz mora i krenete s plaže, upozorit će vas spasioci zviždukom pištaljke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.