JEDAN OD NAJDUŽIH

U Vijetnamu otvoren pješački stakleni most dug 632 metra

Njegova je specifičnost u tome što mu dužina između dva vrha s obje strane klanca iznosi 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze

Most u Vijetnamu. AGENCIJE

A. F.

2.6.2022

Pješački most sa staklenim dnom na 150 metara visine, dugačak 632 metra, jedan od najdužih na svijetu, otvoren je u Vijetnamu. Viseći most Bach Long, što u prevodu znači “Bijeli zmaj”, nalazi se u provinciji Son La, sjeverozapadno od glavnog grada Hanoija i graniči s Laosom.

Po Ginisovoj knjizi rekorda, najduži stakleni most na svijetu je struktura u Guangdongu u Kini dug 526 metara. Ali, Udruženje svjetskih rekorda (The World Record Association), takođe tijelo za sertifikovanje rekorda, na svojim stranicama dvodijelni vijetnamski most naziva najdužim na svijetu sa 632 metra.


Njegova je specifičnost u tome što mu dužina između dva vrha s obje strane klanca iznosi 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze.

Ojačano staklo upotrijebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40 milimetara, a na mostu se istovremeno može nalaziti do 450 ljudi, objavio je vlasnik objekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.