PUTOVANJE TRAJALO 69 DANA

Japanac (83) sam prešao preko Pacifika

Upravo sam prešao ciljnu liniju - umoran sam - napisao je na svom blogu nakon što je stigao u Japan rano jutros

Japanac (83) sam prešao preko Pacifika. KYODO NEWS

S. S.

4.6.2022

Osamdesettrogodišnji japanski avanturista Keniči Hori se vratio kući nakon što je sam uspješno završio neprekidno putovanje preko Pacifika, postavši najstarija osoba koja je to ostvarila, prenosi Associated press. On je stigao u moreuz Ki kod zapadne obale Japana, završivši svoje prekopacifičko putovanje za 69 dana, nakon što je u martu napustio luku u San Francisku.

Bilo je to najnovije dostignuće za osamdesettrogodišnjeg avanturistu, koji je 1962. godine postao prva osoba na svijetu koja je uspješno završila samostalno neprekidno putovanje preko Pacifika od Japana do San Franciska. Šezdeset godina kasnije, putovao je suprotnim putem.

- Upravo sam prešao ciljnu liniju - umoran sam - napisao je na svom blogu nakon što je stigao u Japan rano jutros.

Lokalni mediji navode da će ceremonija dobrodošlice biti održana u nedjelju. Njegov uspjeh je uslijedio nakon tri dana borbe sa odmakom od jake plime. On je u petak u svom blogu napisao da je uspio, ali da je bio iscrpljen i odspavao nakon što se uvjerio da je njegova jahta sada na pravom putu ka cilju.

Hori je također ostvario niz drugih solo putovanja na velike udaljenosti, uključujući plovidbu oko svijeta 1974. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.