ZAHTJEVAN ODNOS

Ovih 11 stvari vaša svekrva želi da znate

Dobra komunikacija je ključ svega i može pomoći riješiti i najdublje nedoumice

Jedna svekrva je poslala spisak stvari koje bi htjela poručiti svojoj i svim drugim snahama. Ilustracija

H. J. I.

10.6.2022

Najčešće čujemo samo snahinu verziju priče, ali i svekrve su ljudi od krvi i mesa i imaju svoju percepciju tog vrlo često zahtjevnog odnosa. Na upit blogerice koja je malo dublje odlučila istražiti taj odnos, jedna je svekrva poslala spisak stvari koje bi htjela poručiti svojoj i svim drugim snahama, u nadi da će pridonijeti omekšavanju tog odnosa.

"Iako se moj odnos s mojim sinom promijenio, zapamti da sam i dalje njegova majka"

Sad je snaha žena broj jedan u životu njenog sina, ali mora biti obzirna prema činjenici da je to donedavno bila njegova majka. Najvažnije što žena može uraditi je da voli svog muža.

"Prihvati me onakvu kakva jesam"

Ne bismo trebali pokušavati promijeniti nikoga, a osobito ženu koja je dovoljno stara da bi nam mogla biti majka. Razumijevanje je ključ dobrog odnosa.


"Komuniciraj sa mnom"

"Poštuj moje godine i iskustvo"

Svekrva bi rado htjela moći podijeliti dio svog iskustva sa sinom i njegovom suprugom, ali bez da ih uvrijedi ili se miješa u njihove konačne odluke.

"Razgovaraj sa mnom o teškim stvarima"

Ako svekrva uvrijedi snahu, moguće je i da toga nije svjesna. Dobra komunikacija je ključ svega i može pomoći riješiti i najdublje nedoumice.

"Zapamti, mi smo porodica"

Svekrve cijene kad im se snahe otvore po pitanju nekih tema, kao i kad podijele s njima smiješne događaje vezane za unuke. Raduju se pozivima na porodične događaje, žele biti uključene u porodične aktivnosti i tradicije.

"Komuniciraj sa mnom"

Svako voli da ga se upita za mišljenje, pa tako i svekrve. Većina njih uživa dijeliti priče o djetinjstvu njihova sina, a uglavnom se jako raduju kad ih snaha nazove da se javi i kratko popriča, čak i ako nema neki poseban razlog niti povod.

Ponuditi pomoć

"Upoznaj me kao osobu"

Svako je osoba s osjećajima, sve svekrve nekad su bile snahe, imaju svoja uvjerenja i ideje i nisu samo dodatak muškarcu za kojeg se snaha udala. Moguće je da svekrva i snaha pronađu i mnogo zajedničkog, kad bi samo dale jedna drugoj priliku da to otkriju.

"Jasno izrazi svoja očekivanja"

Svaka žena ima svoja pravila za kućanstvo i odgoj djece i to treba poštovati. Ako je svekrva razumna osoba, ona će prihvatiti ta pravila. Često će htjeti pomoći, a možda neće znati kako. Jasna komunikacija ključ je i ovog problema.

"Pomozi mi da upoznam svoje unuke"

Djeca višestruko profitiraju iz odnosa s bakom i djedom, pokazala su i neka istraživanja. Kad svekrva primi od snahe fotografije ili videa njene unučadi, to joj možda znači više nego što se može zamisliti.

"Odvojite vrijeme da izrazite zahvalnost"

Svekrve vole kad im se ponudi pomoć oko pospremanja iza porodičnog ručka. Čuvanje unuka također može biti ogromno zadovoljstvo za svekrvu, ali to ne znači da joj nije potrebno pokazati da se cijeni njen trud.

"Hvala ti"

Svekrva će biti zahvalna na ljubavi i poštovanju koje primjećuje da snaha pruža njenom sinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.