NEVJEROVATNO

Škot želio donirati krv pa odbijen: Nije odgovorio da li je trudan

Ali, ovaj put sam na formularu vidio pitanje koje ranije nije bilo tu, kazao je on

Lesli Sinkleir. Robert Perry

A. O.

19.6.2022

Muškarac iz Škotske koji je želio donirati krv, odbijen je, jer nije odgovorio na pitanje "Jeste li trudni?", koje se nalazilo na formularu kojeg moraju popuniti svi potencijalni donatori krvi.

Kako javljaju britanski mediji, Lesli Sinkleir (Leslie Sinclair) (66) je penzionisani vozač koji redovno donira krv posljednjih 50 godina.

Međutim, kad je nedavno htio donirati krv u klinici Albert Hels (Halls) u Stirlingu u Škotskoj, to mu nije dozvoljeno nakon što je bolničare obavijestio kako smatra da je nepotrebno da odgovara na pitanje je li trudan obzirom da je muškarac u 60-im godinama, objavio je Daily Mail.


Otac dvoje djece

Osoblje klinike reklo mu je da ne može primiti njegovu krv sve dok ne odgovori na sva pitanja na formularu. Kazali su mu kako svi moraju odgovoriti na pitanje o trudnoći kako bi se "promovirala inkluzivnost".

Naime, trudnice ili one s djecom koja još nisu napunila šest mjeseci ne smiju dati krv. Sinkleir, otac dvoje djece, kaže da donira krv od svoje 18. godine i nikad nije bilo nikakvih problema.

- Uvijek morate ispuniti formular i to je u redu - pitaju vas o zdravstvenom stanju ili bolestima. Naravno da se to mora napraviti, jer krv mora biti sigurna. Ali, ovaj put sam na formularu vidio pitanje koje ranije nije bilo tu: "Jeste li trudni ili ste bili trudni u posljednjih šest mjeseci? Jedini ponuđeni odgovoru su bili DA i NE" - ispričao je za Daily Mail.


Očajnički im treba pomoć

- "To nema nikakvog smisla i razljutilo me jer postoje bolesni ljudi koji čekaju na krv, uključujući djecu. Očajnički im treba pomoć. Ali, moju krv su odbili jer su mi nametnuli obavezu odgovaranja na pitanje na koje je nemoguće odgovoriti - dodao je.

- Kao javno tijelo moramo biti svjesni promjena u društvu i dokučiti kako postaviti takva pitanja bez diskriminacije, jer imamo obavezu promovirati inkluzivnost. Zato svim potencijalnim donorima postavljamo isto pitanje o trudnoći - rekao je profesor Mark Turner (Marc), direktor škotskog Nacionalnog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.