UBIJEN 1961. GODINE

Belgija Kongu vratila zlatni zub Patrisa Lumumbe, simbola borbe protiv kolonijalizma

Belgijski zvaničnici decenijama kasnije oduzeli su zub kćerki komesara belgijske policije koji je, prema njenim riječima, zub uzeo kad je nadgledao uništavanje Lumumbinog tijela

S. S. / AP

Ceremonija prodaje kojoj su prisustvovali predstavnici Belgije i Konga

Foto: AFP


Belgijski državni tužilac zub je predao na privatnoj ceremoniji koja je održana u ponedjeljak u Briselu u prisustvu članova Lumumbine porodice, belgijskog kralja i zvaničnika Konga. Nakon ubistva 1961. godine, Lumumbino tijelo je raskomadano i uništeno kiselinom.

Belgijski zvaničnici decenijama kasnije oduzeli su zub kćerki komesara belgijske policije koji je, prema njenim riječima, zub uzeo kad je nadgledao uništavanje Lumumbinog tijela.

Prije dvije godine, tužilaštvo je saopćilo da nije sigurno da je zub zaista Lumumbin jer nisu mogli da urade DNK test. Lumumba je za mnoge simbol borbe afričkih naroda protiv kolonijalizma.

U Kongu je nakon Lumumbinog ubistva zavladala višedecenijska diktatura koja je opustošila zemlju. Nakon što se zalagao za okončanje kolonijalne vladavine, Lumumba je 1960. godine postao prvi premijer nezavisnog Konga. Međutim, historičari navode da je tokom Hladnog rata pao u nemilost Belgije i SAD jer je zatražio pomoć od Sovjetskog Saveza u gušenju secesionističkog pokreta u regionu Katange.

Kada je diktator Mobutu Sese Seko preuzeo vlast vojnim udarom kasnije te godine, zapadne sile su intervenisale i Lumumba je uhapšen. Iako su ga ubili separatisti, smatra se da su u ubistvu učestvovale Belgija i SAD zbog veza sa sovjetima, piše AP.

Više o temi Belgija

NA VRH

Podijeli članak na