TEŠKA 300 KILOGRAMA

U Kambodži ulovljena najveća slatkovodna riba na svijetu

Projekt očuvanja sarađuje sa Upravom za ribarstvo Kambodže kako bi uspostavio mrežu ribara koji upozoravaju istraživače ako ulove divovsku ili ugroženu ribu

A. F.

U rijeci Mekong u Kambodži ulovljena je 300 kilograma teška raža

Foto: AGENCIJE


U rijeci Mekong u Kambodži ulovljena je 300 kilograma teška raža, najveća slatkovodna riba ikad dokumentirana, kažu naučnici. Ranije je rekordni ulov bio 293 kilograma težak mekonški divovski som ulovljen na Tajlandu 2005. godine.

- U 20 godina istraživanja divovskih riba u rijekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koju smo susreli ili koja je dokumentirana bilo gdje u svijetu - rekao je za BBC Zeb Hogan, biolog koji vodi konzervatorski projekt Wonders of Mekong.

Projekt očuvanja sarađuje sa Upravom za ribarstvo Kambodže kako bi uspostavio mrežu ribara koji upozoravaju istraživače ako ulove divovsku ili ugroženu ribu.

- Pronalaženje i dokumentiranje ove ribe je izvanredan i rijedak znak nade, još više jer se dogodilo u Mekongu, rijeci koja se trenutno suočava s brojnim izazovima - dodao je Hogan, koji je profesor na Univerzitetu u Nevadi.

Više o temi Kambodža

Više o:

Kambodža Riba
NA VRH

Podijeli članak na