HRSKAVE GRICKALICE

Zbog čega su kesice čipsa uvijek poluprazne

Kako kisik može prouzrokovati kvarenje krompira, a vlaga da ga učini gnjecavim, kesice se pune azotom

A. F.

Azot održava namirnicu svježom i hrskavom

Foto: ILUSTRACIJA


Često kada otvorimo kesicu čipsa ili drugih grickalica, djeluje nam da ima više vazduha.

Prvo što većina pomisli jeste da je to prevara proizvođača. Ako ste mislili da se to radi kako bi se prodalo više čipseva i istovremeno uštedjelo na količini, varate se.

Proizvođači ostavljaju dio prostora u ambalaži praznim. Naime, tako se naše omiljene grickalice štite od potencijalne štete prilikom transporta. Kako se prilikom premiještanja čipsa do raznih prodavnica i magacina kesice ređaju jedna na drugu, upravo taj prazan prostor ispunjen "vazduhom" štiti grickalice od prekomjernog lomljenja i uništavanja.

S druge strane, u ambalažama se nalazi azot, a ne vazduh!

Kako kiseonik može da prouzrukuje kvarenje krompira, a vlaga da ga učini gnjecavim, kesice se pune azotom. On održava namirnicu svježom i hrskavom.

Ako ste se uplašili da je azot štetan možete biti mirni: čak 78 posto vazduha koji udišemo čini azot.

Više o temi Čips

RECEPTI
Čips od tjestenine

Više o:

Čips Vazduh
NA VRH

Podijeli članak na