STARA 1200 GODINA

U pustinji Izraela pronađena jedna od najstarijih džamija na svijetu

Na maloj udaljenosti od džamije otkrivena je i "luksuzna zgrada", sa ostacima posuđa i staklenih predmeta koji ukazuju na bogatstvo njenih stanovnika

Ostaci džamije. Screenshot

A. F.

27.6.2022

Ostaci džamije, za koje se vjeruje da su stari više od 1.200 godina, otkriveni su tokom radova na izgradnji novog naselja u beduinskom gradu Rahatu, saopćila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA).

Džamija, koja se nalazi u pustinji Negev, sadržavala je kvadratnu prostoriju i zid okrenut ka Meki, sa polukružnom nišom u tom zidu okrenutom ka jugu, saopćila je IAA.

- Ove jedinstvene arhitektonske karakteristike pokazuju da je zgrada korišctena kao džamija - saopćile su vlasti, napominjući da je vjerovatno mogla ugostiti nekoliko desetaka vjernika istovremeno.

Na maloj udaljenosti od džamije otkrivena je i "luksuzna zgrada", sa ostacima posuđa i staklenih predmeta koji ukazuju na bogatstvo njenih stanovnika.

Prije tri godine, vlasti su u blizini iskopale još jednu džamiju iz iste ere od sedmog do osmog stoljeća, nazvavši dvije islamske bogomolje "među najranijim poznatim u svijetu".

Džamije, imanja i drugi domovi koji su pronađeni u blizini osvijetlili su "historijski proces koji se odigrao u sjevernom Negevu uvođenjem nove religije – religije islama i nove vladavine i kulture u regionu", saopćila je IAA.

IAA je saopćila da cće džamije pronađene u Rahatu biti sačuvane na svojim sadašnjim lokacijama, bilo kao historijski spomenici ili kao aktivna mesta za molitvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.