SVE ZBOG DUGA

Škotski dvorac prodaje se za 1,25 miliona funti

Nokderi, na zapadnoj obali Škotske, dizajnirao je arhitekta Aleksander Grik Tomson i nalazi se na A-listi, uglavnom zbog svog kitnjastog i bogato opremljenog enterijera, koji se smatra jednim od najboljih u zemlji

A. F.

Dvorac na prodaju

Foto: AGENCIJE


Vlasnica dvorca Nokderi je iseljena nakon što je odbila da plati račun koji je usljed kamata i kazni, sa 230, vremenom narastao na 30.000 funti.

Sada je velelepno zdanje, poslije „bitke zbog duga” koja je trajala 25 godina – na tržištu nekretnina sa početnom cijenom od 1,25 miliona funti.

Nokderi, na zapadnoj obali Škotske, dizajnirao je arhitekta Aleksander Grik Tomson i nalazi se na A-listi, uglavnom zbog svog kitnjastog i bogato opremljenog enterijera, koji se smatra jednim od najboljih u zemlji.

Prethodni vlasnik viktorijanske vile u blizini sela Kouv, u Danbartonširu, bila je 72-godišnja Marijan van Overvel, koja je bankrotirala nakon što je više puta odbijala da plati račun u vezi sa poslom koji je vodila devedesetih godina prošlog vijeka, kada se bavila proizvodnjom svadbene odjeće.

Njeno konstantno odbijanje da plati dug, povećalo je sumu na 30.000 funti, nakon čega je imenovan stečajni upravnik kako bi preuzeo kontrolu nad njenom imovinom, ali Van Overvelova se borila protiv stalnih pokušaja da bude iseljena, kako bi vila mogla biti prodata, i kako bi se isplatili njeni povjerioci.

Pošto je 2000. godine bankrotirala zbog neplaćenih naknada, Van Overvelova je prenijela vlasništvo nad Nokderijem na svog brata Džordža Amila i nastavila da živi tamo sa njim i njegovom porodicom. Ali prošlog ljeta njihova pravna bitka je okončana u najvišem sudu Škotske, kada je odbijen njihov zahtjev protiv dekreta kojim im se nalaže da svi napuste imovinu, i iseljeni su u martu.

Sa šest spavaćih soba, četiri sobe za prijem i mnoštvom originalnih karakteristika, uključujući jedinstvene galerije u enterijeru, kamine, vitraže, kamene ukrase, obloge od drveta – potencijalni kupci su ipak upozoreni da je imovini potrebna „opsežna nadogradnja i renoviranje”.

Više o:

Dvorac Kazna
NA VRH

Podijeli članak na