NAPADI U JAPANU

Potraga za delfinom koji ujeda plivače

Lokalni mediji prenijeli su da je jednog muškarca ugrizao za obje ruke tokom prijepodneva, a potom je kasnije tog istog dana napao još jednog čovjeka

Nije jasno koja je vrsta delfina napadala ljude. Agencije

Z. K.

13.8.2022

Japanske vlasti pokušavaju da uđu u trag delfinu osumnjičenom za najmanje šest napada na ljude ovog ljeta. Prije dva dana je prijavljeno da je delfin ugrizao dvojicu plivača za ruku, što je, kako se vjeruje, posljednji u nizu napada na jednoj japanskoj plaži. Prema pisanju lokalnih medija, čovjek je prebačen u bolnicu pošto ga je napao morski sisar.

Japanski zvaničnici vjeruju da je u pitanju isti delfin koji je više puta napadao ljude ovog ljeta, prenosi BBC.

Za delfine se obično misli da nisu agresivni prema ljudima, ali zapravo njihovo neprijateljstvo prema plivačima i nije toliko rijetko.

Lokalni mediji prenijeli su da je jednog muškarca ugrizao za obje ruke tokom prijepodneva, a potom je kasnije tog istog dana napao još jednog čovjeka, povrijedivši mu prste lijeve ruke.

Oba incidenta su se dogodila na plaži Košino, popularnoj destinaciji za plivače u blizini grada Fukuija na zapadu Japana.

Zvaničnici su sada postavili ultrazvučne predajnike duž plaže u nadi da će njeni visokofrekventni zvukovi odvratiti delfine. Plivači su upozoreni i savjetovano im je da pokušaju da ih izbjegavaju u vodi.

Za sada nije jasno koja je vrsta delfina napadala ljude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.