ZANIMLJIVOSTI

Znate li kako se prave jahte: Video od 9 minuta otkriva sve detalje

Dok su jahte od 79 stopa i manje izrađene od stakloplastike, veće jahte su izrađene od čelika, aluminija ili kompozitne plastike ojačane vlaknima

Da bi se nazvalo jahtom, plovilo mora biti dugo najmanje 33 stope. Printscreen

A. Č.

18.8.2022

Jahta je motorno plovilo koje se koristi za užitak, krstarenje ili utrke. 

Ne postoji standardna definicija, pa se termin odnosi na plovila koja imaju kabinu sa sadržajima koji omogućavaju korištenje preko noći. 

Da bi se nazvalo jahtom, za razliku od čamca, takvo plovilo za razonodu vjerovatno će biti najmanje 33 stope (10 metara) u dužinu i može se ocijeniti da ima dobre estetske kvalitete.

Ojačane vlaknima

Prvobitno su sve jahte bile napravljene od drveta, koristeći drvenu kobilicu i rebra, obložene daskama. 

Ovi materijali su zamijenjeni željezom ili čelikom u parnim jahtama. Šezdesetih godina prošlog vijeka stakloplastika je postala rasprostranjen materijal. 

Ovi i drugi materijali se i dalje koriste. Dok jahte od 79 stopa (24 metara) i manje mogu biti izrađene od stakloplastike, veće jahte će vjerojatnije biti izrađene od čelika, aluminija ili kompozitne plastike ojačane vlaknima.

Nastavlja se izgradnja drva, korištenjem konvencionalnih dasaka preko rebara. Čamci sa tvrdim podbodovima napravljeni od šperploče su rijetka tehnika. Dok jahte napravljene po sistemu WEST – slojevi drvenih traka, natopljeni epoksidom i naneseni na okvir čamca – pružaju izdržljiv, lagan i robustan trup.

Metalni trupovi od čelika ili aluminija nude mogućnost zavarivanja komponenti na potpuno vodonepropusni trup. Oba metala su osjetljiva na oštećenja uslijed elektrolize. 

Čelik se lako popravlja u brodogradilištima širom svijeta, dok je aluminij mnogo lakši materijal.


Podložna prodiranju vode

Konstrukcija od stakloplastike najprikladnija je za jahte masovne proizvodnje, koristeći kalup i stoga je najčešći materijal. 

Koža od fiberglasa sastoji se od slojeva rovinga (staklene tkanine) i prostirki, natopljenih smolom za trup. Palube obično imaju jezgro od balse ili PVC pjene između slojeva staklene prostirke. 

Oba elementa konstrukcije su podložna prodiranju vode i nastanku plikova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.