POLICIJA PROVODI ISTRAGU

Nestala čuvena fotografija Vinstona Čerčila: "Lav koji riče" zamijenjen je lažnjakom

Fotografija je nastala poslije Čerčilovog govora u kanadskom parlamentu, a prikazuje nekoliko trenutaka nakon što je Karš izvadio cigaru iz Čerčilovih usta

Čerčil: Fotografija nastala 1941. godine. Twitter

E. Ć.

24.8.2022

Čuvena fotografija Vinstona Čerčila (Winston Churchill) snimljena 1941. godine nestala je iz hotela u Otavi i zamijenjena je lažnom. 

Ne zna se kada je fotografija zamijenjena, a prvi je to primijetio član osoblja hotela "Chateau Laurier", piše BBC, te dodaje da policija istražuje ovaj incident.

"Lav koji riče", kako je nazvana ova poznata fotografija, djelo je fotografa Jusufa Karša. Fotografija je nastala poslije Čerčilovog govora u kanadskom parlamentu, a prikazuje nekoliko trenutaka nakon što je Karš izvadio cigaru iz Čerčilovih usta.

- Pružio sam pepeljaru, ali on nije htio da je baci. Čekao sam, a on je nastavio energično da čačka svoju cigaru. Čekao sam i čekao, a onda sam mu prišao i, bez predumišljaja, ali uvijek s poštovanjem, rekao: "Oprostite mi, gospodine" i iščupao mu cigaru iz usta - pričao je ranije Karš koji je preminuo 2002. godine

- Čerčil je tada izgledao toliko ratoborno da je mogao da me proguta. U tom trenutku sam snimio fotografiju - otkrio je Karš, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.