NEVJEROVATNO

Turist sjeo na ivicu fontane i jeo: Dobio kaznu od 450 eura

Pravila, osim zabrane jela, uključuju i zabranu konzumiranja alkoholnih pića na ulici

Fontana u Rimu. CNN

A. O.

8.9.2022

Prilikom posjete Rimu, turist iz SAD-a dobio je kaznu od 450 eura jer je jeo i pio dok je sjedio na ivici fontane.

Naime, ovaj 55-godišnjak je oko 1 ujutro u subotu sjeo na ivicu fontane i želio nešto pojesti, nakon čega ga je zaustavila policija i kaznila zbog zakona o zaštiti spomenika koji su osmišljeni kako bi se održao pristojan izgled grada, piše CNN.


Zaštićena pravilima

Fontanu je između 1588. i 1589. izgradio arhitekt i kipar Điakomo dela Porta (Giacomo della Porta), a restaurirana je 1997. godine. Zaštićena je pravilima koja su prvi put uvedena 1970-ih kako bi se očuvale historijske fontane, kipovi i drugi spomenici. Ažurirani zakoni s fokusom na održavanje "ekološkog uređenja" grada su na snazi ​​od 2019.

Pravila, osim zabrane jela, uključuju i zabranu konzumiranja alkoholnih pića na ulici, organizaciju ture obilaska barova s alkoholnim pićima i kupanje u gradskim fontanama.


Zabrana pristupa

Lokalna policija je saopćila da je prošlog vikenda provela više od 300 izvida. Policijski službenici mogu izdati novčane kazne, pa čak i zabraniti ljudima pristup određenom području u periodu od 48 sati. Oni koji ponove prijestupe, mogu dobiti zabranu pristupa u trajanju do 60 dana.

Kada su uvedena ova pravila, gradsko vijeće je kazalo da se ona "bave mnogim aspektima gradskog života, s posebnom pozornošću na poštivanje umjetničke i kulturne baštine glavnog grada".

Pravila su također u službi borbe s prekomjernim turizmom jer Rim ima problem prevelikog broja posjetitelja. Prije pandemije koronavirusa, U Rim je svake godine stizalo oko 10 miliona turista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.