ANTARTIK

Najudaljenija pošta na svijetu dobila nove radnice: Brinut će i o pingvinima

Na čelu tima će biti Bruzon, koja će voditi računa i brodovima koji posjećuju ostrvo

A. F.

Najudaljenija pošta dobila radnike

Foto: Twitter


Najudaljenija pošta na svijetu koja se nalazi na Antarktiku dobila je nove radnice.

U narednih pet mjeseci Kler Balantjun (Claire Ballantyne), Meri (Mary) Hilton, Natali Korbet (Natalie Corbett) i Lusi Bruzo (Lucy Bruzzo) živjet će na ostrvu Gudir i upravljat će historijskim lokalitetom Port Lokroj.

Među zadacima koje će obavljati jeste i briga o lokalnim pingvinima.

One su pobijedile na konkursu za posao Fonda za antarktičko naslijeđe Ujedinjenog Kraljevstva (UKAHT), na kome se prijavio rekordan broj kandidata - 6.000.

Putuju iz Velike Britanije i preći će gotovo 14.500 kilometara do zaliva koji će se prvi put otvoriti od početka virusa korona.

Na ovom mjestu biće pet mjeseci bez tekuće vode i toaleta.

Korbet, svježe udata, koja radi u suvenirnici putuje bez supruga i posmatra putovanje kao medeni mjesec za jednu osobu.

Na ostrvu gdje su temperature ispod nule, dok je dnevna svjetlost stalna, živi i kolonija papuanskih pingvina, prepoznatljivih po širokoj bijeloj šari na perju glave.

Hilton, iz Bonesa, blizu Falkirka, grada u Škotskoj ima zadatak da motri na njih.

- Prvi put ću kročiti na Antarktik, uzbuđena sam i jedva čekam da vidim bijeli kontinent. Ne znam šta će nas tamo dočekati - koliko će biti hladno, da li će biti prohodno ili ćemo morati da krčimo put do pošte - priča ona.

Po obrazovanju biološkinja, posvećena očuvanju prirode i biodiverziteta, ne može da dočeka da vidi pingvine i ostale sisare i morske ptice.

Balantjun iz Linkolnšira, grada na istoku Britanije, nedavno je završila master o proučavanju Zemlje na Oksfordskom univerzitetu.

Ova dvadesettrogodišnjakinja postala je upravnica pošte, a kroz njene ruke proći će oko 80.000 razglednica koje se svake godine šalju poštom u više od 100 zemalja.

Na čelu tima će biti Bruzon, koja će voditi računa i brodovima koji posjećuju ostrvo.

Više o:

Pošta Antartik
NA VRH

Podijeli članak na