ZANIMLJIVOSTI

Znate li šta je "vlažni sendvič": Tiktokerice poludjele za novim trendom

Iako zvuči čudno, ovo je jedan od novijih trendova u svijetu ljepote

Ova jednostavna tehnika njege kože dolazi iz Južne Koreje. Printscreen / TikTok

A. Č.

24.10.2022

Ako koristite TikTok i pratite modne trendove, sigurno ste čuli za "moisture sandwich", u prevodu "vlažni sendvič". 

Iako zvuči čudno, ovo je jedan od novijih trendova u svijetu ljepote, koji se proširio internetom jer zahtijeva minimalne napore, a učinci su vrlo primjetni.

Riječ je o principu koji vam omogućava da dobijete najbolje od svojih proizvoda tako da dok ih nanosite, zarobite vodu unutra. "Vlažni sendvič" odličan je za kožu tokom hladnijeg perioda godine jer će spriječiti pojavu suhoće i pružiti koži produljenu hidrataciju.

Pravilo "tri sekunde"

Ova jednostavna tehnika njege kože dolazi iz Južne Koreje, piše Glamour Magazine. Podrazumijeva nanošenje proizvoda za njegu na još vlažnu kožu kako bi učinkovitije apsorbirala korisne sastojke.

Temelji se na korejskom pravilu "tri sekunde", što znači da se proizvodi za hidrataciju stavljaju na lice odmah nakon umivanja i bez brisanja lica. Tada je koža još vlažna kada u nju dospiju hidratantna krema i serum. Vlažna koža, naime, bolje upija proizvode pa se samim time sastojci iz kozmetike bolje iskoriste.

@charlotteparler #duet with @scortezzbeauty moisture sandwich is on the menu 😇 #winterskincare #tiktokbeauty #skincareroutine #skincare #skincare101 ♬ original sound - Scortezz Beauty

Termin "sendvič" nastao je jer se nanose slojevi proizvoda koji poboljšavaju krajnji rezultat. Nanošenje prvog proizvoda na još vlažnu kožu omogućuje zadržavanje vlage u koži, a potom će se sastojci sljedećih proizvoda bolje upiti i moći će dubinski djelovati.

Redoslijed sendviča

"Vlažni sendvič" lako se slaže. Najprije se stavljaju lakši, vodenastiji proizvodi na vlažnu kožu, a potom deblji sloj kako bi se vlaga dulje zadržala. Nemojte osušiti lice nakon čišćenja i umivanja, a potom redom nanosite proizvode kojima se njegujete.

Ovo slaganje sendviča je sigurna metoda za osobe svih tipova kože jer nije određeno koji se proizvodi moraju koristiti, već ih stavljate ovisno o svom tipu kože. No treba izbjegavati proizvode sa sastojcima koji nadražuju vašu kožu. 

Dakle, koristite proizvode koji vam provjereno odgovaraju, na primjer maglicu za lice, hidratantnu kremu, vodenasti ili uljni serum, a ako vam je koža jako suha, koristan je i vazelin.

@charlotteparler Moisture Sandwich™️ #skincare101 #learnontiktok #learnfromme #skincareroutine #tiktokbeauty ♬ Juless Edits - Shou

- Obično govorim o sendviču u smislu zadržavanja vode u koži i smanjenja transepidermalnog gubitka vode. Stavljanjem lakših, vodenastijih proizvoda na vlažnu kožu i zatim nanošenjem nečeg gušćeg ta se voda dulje zadržava, što omogućuje hidratiziraniju i sretniju kožu - rekla je Palermino. 

Nakon njenih videa brojne tiktokerice javile su se da koriste ovu tehniku njege kože.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.