ZANIMLJIVE ČINJENICE

Avioni obično lete na 11 hiljada metara, znate li zašto idu na baš tu visinu

Na toj visini zrak je rijedak i troši se manje goriva, to jest, avion lakše održava brzinu bez da pretjerano prazni rezervoar

Avioni obično lete na 11 thiljada metara. ILUSTRACIJA

A. F.

21.11.2022

Ako se redovno vozite avionom, pogotovo na duže distance, vjerojatno ste barem jednom doživjeli da vam pilot saopći kako se letjelica uspješno popela na visinu veću od 10 hiljada metara, odnosno obično je to oko 11 hiljada metara.

No, jeste li se ikada pitali zašto baš mora biti tolika visina? Kako tvrdi USA Today, uobičajena visina letenja za većinu komercijalnih aviona je između deset hiljada metara i 13 hiljada metara, odnosno između devet i 12 hiljada metara nadmorske visine, kao i da obično zrakoplovi lete na 10 ili 11 hiljada metara.

To se područje naziva donja stratosfera i nalazi se neposredno iznad troposfere, najnižeg dijela atmosfere. Letenje u ovoj zoni ima brojne pogodnosti i čini ga optimalnim za najugodniji i najsigurniji prijevoz putnika.  Na toj visini zrak je rijedak i troši se manje goriva, to jest, avion lakše održava brzinu bez da pretjerano prazni rezervoar.

Na toj visini obično nema ptica, nema dronova i drugih lakih letjelica koji putuju na nižim visinama. Zanimljivo je kako destinacija također diktira na kojoj će se visini zrakoplov kretati: ako idete na istok, letjet ćete na neparnim visinama, a u ostalim smjerovima na parnim.

Ako se na vašoj ruti nalazi još jedan avion, onda se gleda da među njima bude barem 300 metara razmaka u visini letenja.

Kako navodi USA Today, let na većoj nadmorskoj visini može minimizirati turbulencije, a veća nadmorska visina letenja može pilotu "kupiti" nešto više vremena ako nešto u zrakoplovu pođe po zlu. Dođe li do problematičnih situacija, piloti koji lete na višim nadmorskim visinama imat će više vremena da pronađu sigurno mjesto za slijetanje, od onih koji lete na recimo tri hiljade metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.