DRUŠTVENE MREŽE

Japanski navijači jednim gestom u Kataru oduševili cijeli svijet

Njihov primjer, svakako, bi trebalo da slijede i ostali navijači, navodi se u mnogim komentarima na društvenim mrežama

Navijači očistili stadion. Twitter

A. F.

30.11.2022

Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru zahuktava se uveliko, a prethodnih dana japanski navijači su oduševili svijet kada su već poslije prvog meča Svjetskog šampionata između Katara i Ekvadora ostali nakon posljednjeg sudijskog zvižduka i očistili smeće koje su ostavili navijači.

Japanski igrači, poslije senzacionalne pobjede od 2:1 nad četvorostrukim šampionom u prvoj utakmici Grupe E na Svjetskom prvenstvu, jedva da su napustili teren kada su Japanci na tribinama odložili slavlje kako bi počistili tribine stadiona Kalifa u Kataru.

Naviknuti na red i disciplinu učinili su to i u Dohi, iako nije igrala njihova reprezentacija. Ta slika obišla je svijet.

Za većinu prisutnih to je bio nesvakidašnji prizor, pa su ih snimali dok su oni čistili. Iako je prizor navijača koji ostaju da počiste, za mnoge mogao biti iznenađenje, za Japance to nije neobično.

- Mi Japanci nikada ne ostavljamo smeće za sobom. Poštujemo mjesto na kome boravimo - objasnio je jedan iz grupe japanskih navijača zbog čega to uvijek rade.

Snimci vrijednih Japanaca izazvali su brojne pozitivne komentare na društvenim mrežama.

Japanci su već odavno stekli reputaciju najboljih gostiju na međunarodnim takmičenjima, jer uvijek počiste iza sebe, ali i ostalih, pa se pamti da su se tako ponašali i na prethodnom Mundijalu u Rusiji 2018. godine, a isti recept primjenjuju i u Kataru.

Njihov primjer, svakako, bi trebalo da slijede i ostali navijači, navodi se u mnogim komentarima na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.