NEVJEROVATNO

Prahistorijska nojeva jaja pronađena u Izraelu: Novo otkriće o životu nomada

Velika ptičja jaja pronađena su na arheološkim nalazištima iz nekoliko perioda

Ovo otkriće bolje objašnjava život nomada. Twitter

Piše: E. A.

12.1.2023

Osam nojevih jaja za koja se vjeruje da su stara više od 4.000 godina pronađeno je pored drevne vatre u Izraelu. Prahstorijsko logorište koje su koristili pustinjski nomadi otkriveno je ispod pješčanih dina Nitzana u regiji Negev, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

Direktorica iskopavanja Lauren Davis rekla je da su arheolozi također iskopali kameno oruđe i krhotine grnčarije, ali da su jaja "zaista poseban nalaz".

Divlji nojevi su bili uobičajeni na ovom području sve do 19. stoljeća.

Velika ptičja jaja pronađena su na arheološkim nalazištima iz nekoliko perioda.

Korištene su ne samo kao izvor hrane - jedno nojevo jaje ima istu nutritivnu vrijednost kao oko 25 kokošjih jaja - već i kao posuđe, luksuzni predmeti ukrašeni gravurama ili slikama, te kao nosači vode.


Jaje koristili kao hranu. Twitters

- Zanimljivo je da, iako nojeva jaja nisu neuobičajena u iskopavanjima, kosti velike ptice nisu pronađene - rekao je Amir Gorzalczani (Gorzalczany) iz Izraelske uprave za antikvitete.

Dodao je da to može ukazivati da su u drevnom svijetu ljudi izbjegavali da se bore s nojem i bili su zadovoljni sakupljanjem njihovih jaja - kazao je.

Blizina jaja ložištu otkrivenom na području Beer Milke ukazuje da su namjerno sakupljena i korištena kao hrana.

Jaja su bila zgnječena, ali dobro očuvana jer je kamp tako dugo bio prekriven pijeskom, ali i zbog suhe klime tog područja.

- Ova kampova mjesta su brzo prekrivena dinama i ponovo su bila izložena kretanju pijeska tokom stotina i hiljada godina - rekla je Lauren Davis.

Istakla je i to da ova činjenica objašnjava izuzetnu očuvanost jaja, omogućavajući uvid u živote nomada koji su lutali pustinjom u davna vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.