SAVJETI

Japanski doktor koji je živio 105 godina našao recept za zdravlje i dugovječnost: Ako radite ovo, bolest će nestati

Šigeaki Hinohara bio šef pet fondacija. Agencije

Avaz.ba

27.8.2019

Šigeaki Hinohara je vjerovao da energiju tijelu daje radost, a ne poštovanje sna i ishrane.   

Ovaj japanski doktor je živio 105 godina i do same smrti je aktivno radio vodeći računa o svojim pacijentima.

Japan je 18. jula 2017. godine izgubio svoje nacionalno blago. Tokom svog života Hinohara je dao neprocjenjiv doprinos razvoju zdravstvene zaštite u zemlji kao doktor i naučnik.

Bio je šef pet fondacija i predsjednik Međunarodne bolnice svetog Luke u Tokiju. Također je u Japanu uveo godišnje, sveobuhvatne ljekarske preglede, što je doprinijelo povećanju životnog vijeka.

Vjerovanto se pitate kako je uspio da poživi toliko godina i da pri tome ostane dobrog zdravlja.

Doktor Hinohara je radio 18 sati dnevno, sedam dana u sedmici! Ovo su neka od njegovih životnih pravila:

Energija dolazi kada se osjećate dobro, a ne ako jedete ili spavate dovoljno. Ne mučite svoje tijelo pravilima kao što su pauza za ručak ili popodnevna dremka. Sjećate li se samo kako je sve to izgledalo kada smo bili djeca? Nismo htjeli ni da jedemo ni da spavamo, samo nam je bilo stalo do igre.   

Hinohara je vjerovao da odrasli moraju da se ponašaju kao djeca.

Ako želite da živite dugo, vodite računa o težini:

- Za doručak popijem kafu, čašu mlijeka i malo soka od pomorandže s kašikom maslinovog ulja. Užina - mlijeko i malo kolačića, ili uopće ne jedem kada sam zauzet. Ručak - povrće, nešto ribe i riže, a dva puta sedmično jedem po 100 grama nemasnog mesa - priznao je doktor.

- Nema potrebe da idete u penziju. Ali, ako baš morate i osjećate potrebu, neka to bude poslije 65. godine - kazao je ovaj doktor. 

Hinohara je savjetovao da se ne ide na ljekarske preglede za svaku sitnicu, već da se provede terapija životinjama i umjetnošću. 

- Kada doktor predloži operaciju, odmah ga pitajte da li bi on to isto preporučio svojoj ženi ili djeci. Suprotno uvriježenom mišljenju, doktori ne mogu svakoga da izliječe. Pa zašto nepotrebna bol i operacija - zaključio je Hinohara. 

Prema njegovom mišljenju, muzika i terapija sa životinjama pomažu pacijentima više nego što ljekari mogu da zamisle. 

- Bol je prilično mističan fenomen, a jedini način da se zaboravi je zabava. Bolnice bi trebalo da vode računa da se pacijentima vrati osmijeh na lice. U našoj bolnici imamo časove muzike, terapije sa životinjama i umjetnost - rekao je ljekar. 

- Samo nauka ne može da pomogne čovjeku. Nauka "češlja" sve pod jednim češljem, ali bolesti se različito manifestiraju. Svaka osoba je jedinstvena, pa tako i njena bolest. Naše bolesti su povezane sa srcem. Da bismo razumjeli što je osoba bolesna i da bismo joj pomogli, potrebne su nam muzika i umjetnost, a ne samo lijekovi - rezimirao je Hinohara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.